online schrijfcursus Beter Leren Schrijven

Beter leren schrijven. Alleen de belofte al is er eentje om je vingers bij af te likken. Beter worden wil iedereen en zeker in iets waar je enthousiast over bent. Over het schrijven van je levensverhaal bijvoorbeeld. Een schrijfambitie om het witte blad te vullen met jouw woorden die anderen zullen raken.

Een goed verhaal hébben, betekent niet automatische dat het ook goed op papier komt. Daarom deze superpraktische cursus waardoor jij een MEGA groeispurt zult maken in je schrijverschap.

Word een betere schrijver dan je nu bent met deze online schrijfcursus

thuis vanuit je luie stoel, feedback op je teksten, super leerzaam & praktisch!

In deze online cursus leer je hoe je helder en boeiend schrijft. Wat flashbacks zijn, hoe je dialogen inzet en hoe je vaart houdt in je verhaal. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dan de pagina omslaan.

Programma

Les 1: Flashbacks en herinneringen
Les 2: Begin, beweging, eind
Les 3: Dialogen

Module 1. Flashbacks en herinneringen

Flashbacks, het lijkt een magisch woord te zijn, maar wat is het verschil tussen een flashback en een herinnering? Hoe zet je ze in? En wanneer? In deze module leer je dat je levensverhaal geen opsomming is van en toen en toen en toen, maar een reis door verleden, heden en misschien zelfs wel de toekomst. Hoe rijg je dat aan elkaar?

Module 2. Begin, beweging, eind

Waar begin je in een verhaal? Misschien is dat wel de meestgestelde vraag die schrijvers hebben. Maar er is meer. Daarom leer je in deze module waar te beginnen, waar spanning zit én waar je stopt. Ook ontdek je hoe je verhaal in beweging krijgt. Tot slot zoomen we in op het werk van bekende schrijvers. Hoe beginnen en eindigen zij hun verhalen? Er komt een groot geheim op tafel.

Module 3. Dialogen

Goede dialogen zijn goud voor je (levens)verhaal. Je lezer leert er de personages door kennen. Talloze voorbeelden komen voorbij. Je leert dat het schrijven van een dialoog gestileerd wordt en hoe je snelheid creëert. Wat zegt wie wanneer tegen wie? En: waarom?

Studielast

Beter worden in schrijven, krijg je niet cadeau. Je zult er tijd aan moet besteden. De studielast voor dit programma ligt gemiddeld op 3 uur per week. Denk aan het lezen van stukken uit kranten/boeken/enz, schrijven, feedback geven en de tweewekelijkse les.

Hoe het werkt

Leren schrijven is als het leren van een nieuwe taal. Je leert het pas echt als je lezen, luisteren en heel veel oefenen combineert. Zo werkt het ook in deze online schrijfcursus. Het is dé belangrijkste reden waarom je een enorme groeispurt in je schrijven zult gaan maken deze zes weken.

Zo leren we

Je volgt drie online LIVE lessen van twee uur waarin je alle ruimte krijgt om vragen te stellen. Deze lessen vinden om de week plaats. In de week dat je geen les hebt, heb je huiswerk en lever je een tekst in waarop je kritische, eerlijke én liefdevolle feedback krijgt. Ook lees je de bijbehorende literatuur en/of bekijk je de aangereikte video’s. Je plaatst je tekst in de digitale leeromgeving van de academy van 100 Jaar Na Vandaag.

Inhoud

– 3 modules met in totaal 6 lesuren
– artikelen, video’s en literatuur
– feedback op jouw tekst door Brenda
– geven feedback aan je medecursisten

Boeken

Je zorgt zelf voor deze boeken (nieuw, tweedehands of geleend):

  • Jan Brokken – De wil en de weg
  • Renate Dorrestein – Dagelijks werk, een schrijversleven
  • Adriaan van Dis – Indische duinen
  • Brenda van Es – Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Praktische informatie

Niveau: beginners – gevorderden
Genre: Non-fictie (roman, levensverhaal, (auto)biografie)
Studielast: gemiddeld drie uur per week
Docent: Brenda van Es
Groep: 6-12 deelnemers

Startdatum: 23 februari
Tijdsduur: 6 weken
Leeromgeving: online Academy, de leeromgeving van 100 Jaar Na Vandaag
Soort: online LIVE via Zoom, feedback geven & ontvangen
Data: 23 februari, 8 maart, 22 maart
Tijden: van 16:00-18:00 uur
Prijs: € 599 incl. btw (495 ex btw)

Docent
Brenda van Es

Online schrijfcursus Beter leren schrijven

Brenda van Es is levensverhaalexpert. Ze begeleidde tijdens haar unieke schrijfprogramma’s al duizenden mensen naar de structuur van hun verhaal. Of je nu een levensverhaal, roman biografie of autobiografie schrijft, je bent van harte welkom (non-fictie, evt. tikkeltje geromantiseerd).

Sinds 2020 geeft ze naast haar retraites in Spanje deze unieke online schrijfcursus. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het op een boeiende en heldere manier doorgeven van het levensechte verhaal. Brenda pendelt tussen Andalusië en Nederland, is schrijfdocent, mentor en auteur van de boeken Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven en Aanmoedigingen voor schrijvers.

Naast Beter leren schrijven, kan je b binnenkort ook Structuur voor je levensverhaal volgen. Dit kan los van elkaar.

  • Na een periode te hebben geschreven, groeide de behoefte naar feedback. Met de neus op mijn verhaal kwam ik niet vooruit en ik wilde vooral beter kunnen schrijven. De online lessen van de schrijfcursus waren boeiend en leerrijk. De andere deelnemers, feedback en literatuur waren meer dan ik hoopte. Ik zie uit naar een vervolg. De meerwaarde van de cursus kan tellen!

    Huguette Lenssen

  • Door te leren gebruik te maken van flashbacks en dialogen op het juiste moment, word je verhaal spannend voor de lezers. Omdat mijn onderwerp best pittig is, had ik die behoefte heel sterk. Een luchtig verhaal zonder om de hete brij heen te draaien. door bewust oefenen, veel doen, gaat het leven, mijn boek wordt steeds mooier.

    Gonnie Muijlwijk