online schrijfcursus voor levensverhaalschrijvers

Beter leren schrijven. Alleen de belofte al is er eentje om je vingers bij af te likken. Beter worden wil iedereen en zeker in iets waar je enthousiast over bent. Over het schrijven van je levensverhaal bijvoorbeeld. Een schrijfambitie om het witte blad te vullen met jouw woorden die anderen zullen raken.

Online schrijfcursus

In deze online cursus leer je hoe je helder en boeiend schrijft. Wat flashbacks zijn, hoe je dialogen inzet en hoe je vaart houdt in je verhaal. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dan de pagina omslaan.

Programma

Les 1: Flashbacks
Les 2: Begin, beweging, eind
Les 3: Dialogen

Les 1. Flashbacks

Flashbacks, het lijkt een magisch woord te zijn, maar het betekent niets meer dan ‘tijdsprongen’. In deze module leer je dat je levensverhaal geen opsomming is van en toen en toen en toen, maar een reis door verleden, heden en misschien zelfs wel de toekomst. Hoe rijg je dat aan elkaar?

Les 2. Begin, beweging, eind

Je leert waar te beginnen, waar spanning zit en waar je stopt. Ook ontdek je hoe je verhaal in beweging krijgt. Tot slot zoomen we in op het werk van bekende schrijvers. Hoe beginnen en eindigen zij hun verhalen? Er komt een groot geheim op tafel.

Les 3. Dialogen

Goede dialogen zijn goud voor je (levens)verhaal. Je lezer leert er de personages door kennen. Talloze voorbeelden komen voorbij. Je leert dat het schrijven van een dialoog gestileerd wordt en hoe je snelheid creëert. Wat zegt wie wanneer tegen wie? En: waarom?

Studielast

Beter worden in schrijven, krijg je niet cadeau. Je zult er tijd aan moet besteden. De studielast voor dit programma ligt op 3 uur per week. Denk aan het lezen van stukken uit kranten/boeken/enz, schrijven, feedback geven en de tweewekelijkse les.

Hoe het werkt

Leren schrijven is als het leren van een nieuwe taal. Je leert het pas echt als je lezen, luisteren en heel veel oefenen combineert. Zo werkt het ook in dit schrijfprogramma.

Zo leren we

Je volgt drie online lessen van twee uur met maximaal 11 anderen. De sessies vinden om de week plaats. Tussendoor maak je thuis oefeningen en lees je de literatuur of bekijk je de aangereikte video’s. Je plaatst je schrijfsels in de digitale leeromgeving van de academy van 100 Jaar Na Vandaag.

Inhoud

– 6 lesuren
– 6 artikelen, video’s en literatuur
– 3 schrijfopdrachten
– krijgen en geven van feedback aan je medecursisten

Boeken

Je zorgt zelf voor deze boeken (nieuw, tweedehands of geleend):

  • Jan Brokken – De wil en de weg
  • Renate Dorrestein – Dagelijks werk, een schrijversleven
  • Adriaan van Dis – Indische duinen
  • Brenda van Es – Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Overige literatuur wordt ter beschikking gesteld.

Docent

Brenda van Es

Brenda van Es is levensverhaalexpert. Ze begeleidde tijdens haar unieke schrijfprogramma’s meer dan 5000 mensen naar de structuur van hun verhaal. Na corona werd alles een beetje anders en begonnen ook haar online schrijfcursussen. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het doorgeven van het levensechte verhaal. Brenda pendelt tussen Andalusië en Nederland, is schrijfdocent en auteur van drie boeken, waaronder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven.

Online schrijfcursus Beter leren schrijven

Praktische informatie

Niveau: beginners – gevorderden

Groep: minimaal 6, maximaal 16 deelnemers

Startdatum: 4 augustus 2023

Tijdsduur: 6 weken

Leeromgeving: online leeromgeving van 100 Jaar Na Vandaag

Soort: 3 LIVE lessen via Zoom, incl. feedback geven & ontvangen

Datareeks: 4 augustus, 18 augustus en 1 september

Tijden: telkens vrijdag van 16:00-18:00 uur

Prijs: € 599 incl. btw (495 ex btw)

Naast Beter leren schrijven, kan je bij ons binnenkort ook Structuur voor je levensverhaal volgen. Dit kan los van elkaar.

 

Online schrijfcursus - Praktische informatie

Niveau: beginners – gevorderden
Groep: 6-16 deelnemers
Startdatum
: 4 augustus
Tijdsduur: 6 weken

Leeromgeving:
Online Academy van 100 Jaar Na Vandaag

Soort:
3 online lessen via Zoom, lezen & analyseren, contact in academy EN: feedback geven & ontvangen

Start: 4 augustus 2023

Datareeks: 4 augustus, 18 augustus en 1 september, telkens op vrijdag van 16:00 - 18:00 uur)

ZOMER EDITIE!

WaarOnline, via Zoom, (bij jou thuis)

Prijs: € 599 incl. btw (495 ex btw)

Aanmelden

Klik hier en doe mee!

  • Na een periode te hebben geschreven, groeide de behoefte naar feedback. Met de neus op mijn verhaal kwam ik niet vooruit en ik wilde vooral beter kunnen schrijven. De online lessen van de schrijfcursus waren boeiend en leerrijk. De andere deelnemers, feedback en literatuur waren meer dan ik hoopte. Ik zie uit naar een vervolg. De meerwaarde van de cursus kan tellen!

    Huguette Lenssen

  • Door te leren gebruik te maken van flashbacks en dialogen op het juiste moment, word je verhaal spannend voor de lezers. Omdat mijn onderwerp best pittig is, had ik die behoefte heel sterk. Een luchtig verhaal zonder om de hete brij heen te draaien. door bewust oefenen, veel doen, gaat het leven, mijn boek wordt steeds mooier.

    Gonnie Muijlwijk