Antwoord: Huiswerk Rudie BLS-les 3

  • barbara.skogtjarn@gmail.com

    Lid
    augustus 24, 2023 op 4:15 pm

    Beste Rudie,

    Een spannend, avontuurlijk stuk en zoals Birgit ook al aangaf, knap gedaan om een dialoog tussen 5 personen te schrijven, zonder dat de lezer de draad kwijt raakt. Eerlijk gezegd denk ik dat je nog meer aan de typering had kunnen doen. Ik zal een paar suggesties doen hieronder, wie weet heb je er wat aan ter inspiratie 😉

    – ‘We wonen deze dagen…’ -> Hier zou ik ‘verblijven’ van maken, want ik krijg hier de indruk dat jullie permanent in die woonwagen ‘wonen’

    – ‘zandpaadje leidt ons naar de washokken’ -> Schept een duidelijk beeld van de camping, simpel

    – ‘maken ons op om weer naar huis te gaan. Alles is klaar voor het vertrek’ – Kun je specifieker zijn? De vouwwagen is ingeklapt en hangt al achter de auto. De tassen staan achter in de kofferbak van de auto. Je kan ook meteen typeren door te zeggen ‘de versleten duffelbags’ staan in ‘de degelijke Volvo’ etc…

    – ‘kinderen verveelden zich nu een beetje en we besluiten nog een wandeling te maken’ -> Dit vind ik een rare conslusie. Waarom reden jullie niet gewoon naar huis? Het is meer logisch met ‘we wilden nog even wat frisse lucht happen voordat we de vijf uur lange autorit begonnen’ of zo iets.

    – ‘willen we niet de paaltjes volgen’ -> Waarom niet? Te saai, al te vaak gedaan. De redenen kun je wellicht in een dialoog met de kinderen verwerken. Ze willen een speurtocht, zelf ontdekken, niet weer datzelfde saaie rondje langs de paaltjes…

    – ‘armen duwden de takken opzij’ -> Om meer typering toe te voegen: ‘Ik was bang voor scheuren in de dure merkkleding’ of ‘hun oude gymschoenen raakten doorweekt in de plassen’ of ‘het lint in Noortjes ingevlochten haar hing er los bij’

    – ‘ontwijken de spinnenwebben en brandnetels alsof ze het niet eens zien’ -> Dit vind ik een spannende zin: Ze ontwijken het alsof ze het niet zien. Dat is een hele kunst. Daar kun je als moeder nog eens trots op zijn, meer over mijmeren.

    – ‘Wie zou hier gewoond hebben’ -> Ik neem aan dat jij dit denkt, maar je zou het ook meer levendig in de dailoog kunnen brengen. Laat de kinderen mee-fantaseren over het verhaal van het huis. Dat laat dan meteen ook zien dat Enzo de saaie pief is hier 😉

    – ‘ bedenkelijk kijkt maar begrijpt dat het meer als een grapje is bedoeld’ -> Hm, hoe begrijpt hij dat dan? Je kan hem een grotere rol geven hier. Laat hem eerst iets zuurs zeggen, zodat jij je moet verdedigen en dan moet doen alsof het een grapje was. Geef aan hoe jij je voelt. Teleurstelling?

    In het totaal vraag ik me nog af wat je eigenlijk met dit stuk wil aangeven. Ik voel een licht ‘schuren’ met Enzo, maar het ligt er niet dik bovenop wat het conflict is. Is iets of iemand veranderd ten gevolge van deze dialoog? Heb je deze informatie over het oude huisje later nodig in je boek? Symboliseert het iets anders? Een vergane relatie? Nieuwsgierigheid naar een spannender leven?

    Dankjewel dat ik met je mee mocht lezen en veel sterkte verder!

    Babs