Antwoord: Huiswerk Rudie_les 2 _Tekst

 • barbara.skogtjarn@gmail.com

  Lid
  augustus 14, 2023 op 12:34 pm

  Lieve Rudie,

  Wow, wat een boel informatie in een zo’n kort stuk tekst. Volgens mij zou je er een heel boek over kunnen schrijven! 😉

  Doordat het verhaal een soort samenvatting of opsomming van je leven is, is dit stuk misschien niet heel geschikt om veel beeldspraak in te verwerken en dat miste ik wel een beetje. Het zou wellicht wat vlotter en interessanter overkomen met meer anecdotes, specifieke voorbeelden en vergelijkingen/metaforen.

  Een paar punten die me opvielen:

  – ‘in een verbouwde treinwagon tot woning’ -> Dat loopt niet zo lekker. Ik zou er van maken ‘een treinwagon verbouwd tot woning’ of ‘een treinwagon die tot woning verbouwd was’

  – ‘naar het dorp’ -> Aanemende dat de boerderij toch ook bij het dorp hoorde, kun je het hier verduidelijken met ‘naar het centrum van het dorp’ of ‘naar een rijtjeshuis in het dorp’ etc.

  – ‘een hartsvriendin, een vriendengroepje en voelde me sterk. In mijn privéleven kreeg ik te maken met nare manipulaties’ -> Dit gaat wel heel snel en/of klopt niet helemaal. Je vrienden zijn toch deel van je priveleven? Of heb je het hier over je collega’s die goede vrienden werden? En waren het dan prive-vrienden of anderen die die nare manipulaties uitvoerden? Kun je een zinnetje toevoegen om de flow wat gemakkelijker te maken hier?

  – ‘voorbode voor wat nog komen zou.’ -> Mooi, dat maakt de lezer nieuwsgierig naar wat er dan komen gaat…

  – ‘Ik kreeg een lieve vriend’ -> Hier zou ik zijn naam al noemen ‘een lieve vriend, Enzo’ zodat de lezer later begrijpt wie hij is wanneer je hem ineens bij naam noemt.

  – ‘wat nare trekjes’ -> Kun je een voorbeeld noemen?

  – ‘hier en daar wat gebeurtenissen’ -> Ook hier ben ik nieuwsgierig naar zo’n gebeurtenis

  – ‘Het lijkt wel alsof ik meer van jou hou dan jij van mij.’ -> Dit kan ik niet helemaal volgen. Waar bleek dat uit? Dat hij zijn verhaal verdraait of je napraat? En zei je dit ook tegen hem of waren dit meer je eigen gedachten?

  – ‘Het leek soms een bodemloze put, wat ik ook zei of deed’ -> Het klinkt hier alsof jij uit een bodemloze put bleef scheppen, maar ik neem aan dat jouw klachten bij hem in een bodemloze put vielen. Het is een beetje een cliche, maar ik denk dat je hier een hele mooie beeldspraak van kan maken door het wat uitgebreider te formuleren.

  – ‘bevestigde hij mijn uitgesproken vermoeden toen ik zei dat als hij kritiek kreeg, het leek alsof hij in gedachten al om zich heen sloeg’ -> Ik concludeer hieruit dat hij je vermoeden bevestigde door je ook in het echt te slaan – en in dat geval vind ik het goed gevonden, zo cryptisch te blijven en de lezer zelf conclusies te laten trekken. Wat dat de bedoeling?

  – ‘Hij bukte zich over het artikel wat op de tafel lag en kijkt mij..’ -> Ga door in verleden tijd ‘keek mij…’ etc. Wel heel fijn met een anactdote hier, ter afwisseling van de opsomming.

  – ‘Later las ik’ -> Graag aangeven hoeveel later. Was het later die dag, een jaar later, meerdere jaren later…?

  – ‘de stille behandeling. Zo was het bij ons niet, het was rustiger geworden.’ -> Hier kan ik niet volgen wat ‘zo’ betekent en wat er dan ‘rustiger’ geworden was. Kun je hier kort beschrijven wat je bedoelt of anders dat zinnetje ‘Zo was… geworden.’ gewoon weglaten.

  – ‘Met mij ging het niet zo goed meer,’ -> Nou ja, ik kreeg al niet de indruk dat het zo goed ging allemaal. Ik zou dit gewoon weglaten en laat het maar koud op de lezers dak vallen ‘Ik kreeg kanker’ Boem.

  – ‘en tien jaren bleef het goed gaan’ -> Je schrijft net ervoor dat het niet goed ging met je en nu ineens 10 jaar wel? Of bleef je gezondheid goed? Bleef de kanker weg? Kan duidelijker 😉

  – ‘ Inmiddels dacht ik aan scheiden. Enzo was veel weg, dus ik kon nog door totdat de kinderen volwassen waren.’ -> Ik neem aan dat je overwoog om te scheiden, maar uiteindelijk besloot toch maar bij Enzo te blijven tot de kinderen volwassen waren, vooral omdat hij veel weg was. Klopt dat?

  – ‘Daarna volgden jaren’ -> Waarna? Na de genezing van kanker? Na het besluit om toch maar niet te scheiden? Toen de kanker terugkwam?

  – ‘die bizar slecht waren’ -> Slecht met de gezondheid, slecht met de relatie, wat?

  – ‘Ik voelde me verbijsterd.’ -> Echt waar? Kun je dit gevoel verder uitdiepen? Waarom was je zo verbaasd, of geschrokken, en wat deed dat met je? Wellicht kun je er zelfs een passende beeldspraak in verwerken? Ik voelde me als een xxx…

  – ‘mijn studie over het narcisme voort.’ -> Uit het stuk ervoor had ik niet begrepen dat je een studie over narcisme aan ‘t doen was. Als lezer weten we dat je twee artikelen gelezen hebt.

  Tja, ik denk echt dat je met deze stof nog veel, veel meer woorden kan schrijven en ik kijk er naar uit meer details, scenes en anectdotes van je te lezen.

  Dankjewel,

  Babs