Antwoord: Huiswerk Gerda BLS2 les 2

 • barbara.skogtjarn@gmail.com

  Lid
  augustus 14, 2023 op 11:40 am

  Lieve Gerda,

  Sorry voor de late reactie, maar hierbij toch nog wat puntjes van mijn kant 🙂

  Heerlijk spannend stuk weer en zo gemakkelijk te lezen. Ik zit er meteen weer midden in!

  – ‘De motor verstopt hij achter een schuurtje, uiteindelijk zullen ze die wel vinden’ -> Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het van belang is of ‘ze’ de motor zullen vinden, maar dat blijkt wellicht uit de rest van je boek (en anders kun je dat stuk wat mij betreft ook weglaten)

  – ‘niet ongevaarlijk om het water over te steken’ -> Je zou nog even kort kunnen toevoegen waarom dit niet ongevaarlijk is, om de lezer te helpen, tenzij dit al superduidelijk is uit de rest van het boek

  – ‘eten in een warung om de tijd te doden om daarna terug te keren en verder navraag te doen.’ -> Ik zou het stuk ‘om daarna terug te keren… te doen’ gewoon helemaal weglaten, omdat ik nu de indruk kreeg dat hij in het verhaal al teruggekeerd was naar de haven, maar dan in de volgende zin zit hij nog in de warung.

  – ‘weet niet welk vlees er in de schotel’ -> leuk detail, typerend

  – ‘Hij buigt diep voor hem.’ -> Het was me even niet duidelijk wie nu voor wie buigt. Ik zou er van maken ‘De man buigt diep voor Floris’ ofzo.

  – ‘De man knikt.’ -> In de zin ervoor is de kok ook als ‘de man’ en nu refereer je weer naar Yanto als ‘de man’. Kun je een ander woord bedenken om aan te geven welke man je bedoelt? Of hun nemen noemen?

  – ‘Als de zon te fel schijnt, kun je je behoorlijk verbranden.’ -> Mooi

  – ‘Kom alstublieft vanavond terug’ -> Zou ik korter houden en in ieder geval ‘alstublieft’ weglaten

  – ‘Is het misschien de kok die hem zijn spullen wil ontvreemden?’ -> Ha ha, ja, zo geef je de twijfel en het overal doemende gevaar goed weer.

  – ‘de haaien’ -> Mooi dat dat terug komt. Wat mij betreft kun je het nog meer aandikken om duidelijk te maken dat de kok gelijk had en Yanto slechte bedoelingen had. Hoe weet Floris dat nu zo zeker?

  Dankjewel en ik hoop dat je er nog wat aan hebt!

  /Babs