Huiswerk Gerda BLS2 les 2

 • Posted by gerdahartkamp@hotmail.com on juli 31, 2023 op 5:01 pm

  Opdracht 1

  Gevonden

  1. Een taak waar ik tegenop zie als de Himalaya.

  2. Een zwervend blad in een goed verzorgde tuin. (iemand die buiten de boot valt)

  3. Aarde in je neusgaten. (moeite met ademhalen)

  4. Harde regendruppels die klinken als een klaterend applaus.

  5. Het is zo zeker als er kersen aan een kersenboom groeien.

  6. Na het afscheren van zijn baard was het alsof een harige rups in een vlinder veranderde.

  7. Iedere strohalm heeft zijn verhaal.

  8. Als een aap omhoogklimt laat hij altijd zijn blote billen zien.

  9. Een slang in de bloementuin.

  10. Als een besmettelijke steenpuist.

  En een uitdrukking van mijn zoon. “Vroeger toen mijn moeder nog strak was.”

  Opdracht 2

  Zelf

  1. Een wasbeer in je slip is niet van deze tijd.

  2. Eindeloos als een hamster in zijn rad.

  3. Misplaatst als een kleuter in de kroeg.

  4. Stokstijf, haar voeten verweven met de mat.

  5. Een haai tussen goudvissen.

  6. Hyena’s op zoek naar hun prooi.

  7. Als de zon te fel schijnt, kun je je behoorlijk verbranden.

  Opdracht 3

  Hij heeft twee keer de weg moeten vragen, maar komt zonder kleerscheuren aan bij de haven. De motor verstopt hij achter een schuurtje, uiteindelijk zullen ze die wel vinden. Zijn legerkleding vervangt hij voor een zwarte bloes en een wijde bruine broek. Het is als blanke niet ongevaarlijk om het water over te steken, laat staan als militair.

  Hij dwaalt over de haven en vraagt hier en daar of iemand een schip kent dat naar Java gaat. De scheepslui schudden hun hoofd, negeren hem verder en gaan door met hun bezigheden.

  Hij is inmiddels al meer dan een uur op de haven en zijn aanwezigheid begint op te vallen. Hij besluit iets te gaan eten in een warung om de tijd te doden om daarna terug te keren en verder navraag te doen.

  Floris weet niet welk vlees er in de schotel verwerkt is, maar de rendang smaakt verrukkelijk en hij geeft de kok dan ook een flinke fooi. Net als hij de warung wil verlaten komt er een man binnen. Hij buigt diep voor hem. ‘Meneer, ik ben Yanto’, zegt hij op zangerige toon. ‘Ik heb gehoord dat u een overtocht wenst. Ik en mijn vriend kunnen u helpen.’ Floris kan zijn geluk niet op. Eerst kon hij niets vinden en nu wordt het hem in zijn schoot geworpen. ‘Dat zou geweldig zijn, wat zijn de kosten?’ De man noemt een redelijk bedrag en Floris gaat akkoord. Hij knikt naar de kok om afscheid te nemen en ziet dat de man lichtjes zijn hoofd schudt en met een knikje naar de achterdeur wenkt. Floris is verbaasd, maar begrijpt dat de kok hem probeert te waarschuwen. ‘Ik eerst ga naar het toilet en voeg me dan bij u. U wacht hier?’

  De man knikt. ‘Natuurlijk.’

  Nu valt hem ineens de achterbakse uitdrukking in zijn gezicht op, dat hij dat niet meteen zag. Als de zon te fel schijnt, kun je je behoorlijk verbranden. Hij staat op en loopt naar de kok. ‘Waar is het toilet?’, zegt hij luid genoeg voor Yanto om te horen.

  De kok wijst naar de achterdeur. ‘Rechts de hoek om.’ En dan fluisterend ‘Die man is een haai. Kom alstublieft vanavond terug, ik zal uw tas bewaren.’

  Even is Floris in de war. Is het misschien de kok die hem zijn spullen wil ontvreemden? Dat kan hij niet geloven, die man was zo aardig tegen hem, niet gemaakt aardig zoals degene die binnen wacht. Hij besluit de kok te vertrouwen, loopt naar de achterdeur, kijkt nog even achterom en knikt glimlachend naar Yanto die bij de ingang is gaan staan. Dan stapt hij naar buiten, loopt om het toilet heen en begint te rennen. Hij zigzagt tussen gebouwen door en verstopt zich uiteindelijk in de verste loods naast de schuifdeur.

  Nog geen half uur later ziet hij een paar mannen tussen de gebouwen struinen, hyena’s op zoek naar hun prooi. Yanto is een van hen. ‘Hallo meneer, wij komen u een overtocht aanbieden.’ Yanto’s woorden galmen over de kade. Ja, vast, hem dan een kopje kleiner maken op zee en over de reling werpen om door de haaien te worden opgegeten. Nee dank je hartelijk, mij krijgen jullie niet.

 • 7 Replies
 • sy-huismanonsneteindhoven-nl

  Lid
  juli 31, 2023 op 6:53 pm

  Wat een spannend verhaal Gerda! Nu begrijp ik ook pas de uitdrukking ‘ als de zon te fel schijnt etc. die van jezelf is. ik zie 6 metaforen/personificaties/vergelijkingen in jouw tekst staan verweven in het verhaal. Ook zie ik alles van de ‘bloem van Brenda’ in de tekst voorbijkomen.
  Er is tegenwoordig een discussie gaande over de gevoeligheden/connotaties die woorden als ‘blanke’ ‘neger’ ‘zwarte’ ‘ inlander’ met zich meedragen. Voor de periode waarover jij schrijft zijn belanda (met uitleg) of europeaan misschien een beter alternatief? Ik vermoed dat dit over de Bersiap gaat of de politionele acties. Als het personage dit zelf denkt, is het natuurlijk een andere kwestie, dan zegt het iets over zijn zelfbeeld en context en kun je het zo laten. Ik hoop niet dat je dit muggenziften vindt maar soms kan een woord heel nauw lezen.
  over de gevonden metaforen: ik dacht dat het de bedoeling was dat we ook de bron vermelden en aangeeft of het een vergelijking, metafoor of personificatie is. Althans zo staat het in de cursus bij het huiswerk aangegeven.
  ik hoop dat je er iets aan hebt en nogmaals ik zit helemaal meteen in het verhaal, spannend!

  met groet van Sylvia

  • gerdahartkamp@hotmail.com

   Lid
   augustus 5, 2023 op 5:57 pm

   Dank je wel Sylvia. Het gaat inderdaad over de Bersiap.

   Ik zal over het woord Belanda nadenken en bekijken. In mijn eerste boek heb ik het ook veelvuldig gebruikt. Maar verder niet over nagedacht.

   Lieve groet Gerda

 • Rudie

  Lid
  juli 31, 2023 op 8:10 pm

  Gerda, het leest makkelijk weg. ik bleef even steken bij: Ik en mijn vriend.

  Het deed me nadenken over de volgorde, is het: ik en mijn vriend of mijn vriend en ik? Ik heb geleerd eerst mijn vriend en dan ik. Ben daarover in de war geraakt, of maakt het niet uit?

  De achterdeur – het zou ook kunnen: en naar de achterdeur knikt.

  Misschien dit: Yanto is een van hen, zijn woorden galmen over de kade: Hallo meneer, wij komen u een overtocht
  aanbieden.’

  Je metaforen zijn zo verwerkt dat het me eigenlijk niet opviel, maar ze waren er wel.

  groetjes Rudie

  • gerdahartkamp@hotmail.com

   Lid
   augustus 5, 2023 op 5:59 pm

   Ha ja Rudie, mijn moeder was daar eigenlijk heel precies in, eerst de ander en dan jezelf. Ik verander het.

   Yanto is een van hen, zijn woorden galmen over de kade: Hallo meneer, wij komen u een overtocht
   aanbieden.’

   Lieve groet Gerda

 • brenda-van-es

  Organisator
  augustus 7, 2023 op 5:04 pm

  Hola Gerda! Wederom een mooi stuk, veel spanning, kleinschrijven is zo aan jou besteed! Natuurlijk ook feedback voor jou, zie https://www.loom.com/share/83d0bca176be411a9e5bab6b3c977007?sid=cc82be98-1269-4a30-a759-4357cf500d08

 • beijgenraam@hotmail.com

  Lid
  augustus 9, 2023 op 2:36 pm

  Hallo Gerda,

  Spannend verhaal! Makkelijk te lezen en volgen. Hieronder een paar puntjes, misschien kan je er iets mee.

  Groeten Brigit

  – Hij dwaalt over de haven -> ik zou zeggen ‘dwaalt door’. ‘over’ lijkt het alsof hij als meeuw erboven hangt. (Al struin je wel ‘over’ de markt.)

  – Een uur op de haven -> ik zou zelf hier ‘een uur in de haven’ zeggen.

  – Een flinke fooi -> dat komt voor mij een beetje raar over. In de oorlog, op de vlucht.. ik zou denken dat hij dan zuinig zou zijn met zijn geld. Je weet tenslotte nooit hoelang je nog op de vlucht bent en er weer ergens geld verdiend kan worden.

  – ‘Ik eerst ga naar het toilet..’ -> moet denk ik zijn: ‘ik ga eerst naar..’

  – Als de zon te fel schijnt, kun je je behoorlijk verbranden. -> ik merk dat ik er over na moet denken. Ik denk dat ik het wel begrijp, in de zin van, hij was zo blij dat je niet op details let. En klopt dan heel goed! Maar ik moest er dus wel even over nadenken.

  – hyena’s op zoek naar hun prooi -> past heel goed en duidelijk meteen.

 • barbara.skogtjarn@gmail.com

  Lid
  augustus 14, 2023 op 11:40 am

  Lieve Gerda,

  Sorry voor de late reactie, maar hierbij toch nog wat puntjes van mijn kant 🙂

  Heerlijk spannend stuk weer en zo gemakkelijk te lezen. Ik zit er meteen weer midden in!

  – ‘De motor verstopt hij achter een schuurtje, uiteindelijk zullen ze die wel vinden’ -> Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het van belang is of ‘ze’ de motor zullen vinden, maar dat blijkt wellicht uit de rest van je boek (en anders kun je dat stuk wat mij betreft ook weglaten)

  – ‘niet ongevaarlijk om het water over te steken’ -> Je zou nog even kort kunnen toevoegen waarom dit niet ongevaarlijk is, om de lezer te helpen, tenzij dit al superduidelijk is uit de rest van het boek

  – ‘eten in een warung om de tijd te doden om daarna terug te keren en verder navraag te doen.’ -> Ik zou het stuk ‘om daarna terug te keren… te doen’ gewoon helemaal weglaten, omdat ik nu de indruk kreeg dat hij in het verhaal al teruggekeerd was naar de haven, maar dan in de volgende zin zit hij nog in de warung.

  – ‘weet niet welk vlees er in de schotel’ -> leuk detail, typerend

  – ‘Hij buigt diep voor hem.’ -> Het was me even niet duidelijk wie nu voor wie buigt. Ik zou er van maken ‘De man buigt diep voor Floris’ ofzo.

  – ‘De man knikt.’ -> In de zin ervoor is de kok ook als ‘de man’ en nu refereer je weer naar Yanto als ‘de man’. Kun je een ander woord bedenken om aan te geven welke man je bedoelt? Of hun nemen noemen?

  – ‘Als de zon te fel schijnt, kun je je behoorlijk verbranden.’ -> Mooi

  – ‘Kom alstublieft vanavond terug’ -> Zou ik korter houden en in ieder geval ‘alstublieft’ weglaten

  – ‘Is het misschien de kok die hem zijn spullen wil ontvreemden?’ -> Ha ha, ja, zo geef je de twijfel en het overal doemende gevaar goed weer.

  – ‘de haaien’ -> Mooi dat dat terug komt. Wat mij betreft kun je het nog meer aandikken om duidelijk te maken dat de kok gelijk had en Yanto slechte bedoelingen had. Hoe weet Floris dat nu zo zeker?

  Dankjewel en ik hoop dat je er nog wat aan hebt!

  /Babs

Log in to reply.