Huiswerk Brigit_ Les3

 • Posted by beijgenraam@hotmail.com on augustus 18, 2023 op 1:28 pm

  Opdracht: bewegingen van de personen tijdens het gesprek.

  Studiekeuze

  ‘Brigit, heb je al bepaald naar welke studiepresentaties je wilt tijdens de informatieavond?’ vraagt mijn vader als ik met een stapel vieze borden net opsta van de eettafel. Ik draai me naar hem om en zie hoe hij gewoontegetrouw na het eten de krant pakt en erin begint te bladeren.

  ‘Uh, nee, er is niks wat me leuk lijkt.’

  ‘Je wilde naar accounting toch? Waarom ga je daarna niet naar econometrie?’ Als hij de juiste pagina gevonden heeft vouwt hij de krant zorgvuldig dubbel en begint te lezen.

  Ik loop naar de keuken en zet de borden weg. Econometrie, ik word nog liever putjesschepper. ‘Ik denk niet dat het iets voor mij is,’ antwoord ik terwijl ik naar de deur van de gang loop.

  ‘Denk er maar over na.’ Hoor ik net voordat ik de deur sluit.

  Drie weken later treuzel ik bij het ophangen van mijn jas als ik na de informatieavond thuiskom. Het liefst sluip ik naar boven, maar ze willen natuurlijk weten hoe het was. Ik open de deur naar de woonkamer en zie mijn ouders op twee fauteuils voor de televisie zitten.

  Mijn moeder staat meteen op. ‘Vertel! Wil je thee?’ En ze loopt naar de keuken.

  Ik wil helemaal niets vertellen, thee duurt te lang. Toch hoor ik mezelf ‘Ja, is goed.’ zeggen en ga aan de eettafel zitten. Ik kijk hoe mijn vader naar de juiste knop op de afstandsbediening zoekt. Als het stil wordt in de kamer legt hij de afstandsbediening zorgvuldig op het ronde tafeltje tussen de twee stoelen en vraagt, ‘wat vond je van de presentaties?’ Tegelijkertijd blijft hij de beelden op de televisie volgen.

  ‘Ze zeiden bij accounting enthousiast dat het maar tien procent boekhouden is. Dat is juist wat ik leuk vind. De rest leek me niets aan.’

  Als het stil blijft, vraagt mijn vader, zonder zijn blik van de televisie af te halen: ‘En econometrie?’

  ‘Nou, ja, dat was eigenlijk wel leuk.’

  ‘Ah, ha,’ nu draait hij zich naar me toe. Hij probeert een glimlach te onderdrukken. ‘Wat vond je er leuk aan?’

  ‘Ze kwamen met hele praktische optimalisatie problemen. Zoals het ontwikkelen van een nieuw wachtrijsysteem bij de servicebalies van de Ikea. En het vinden van de beste routes voor vrachtwagens. Een ander voorbeeld ging over het voorspellen van rampen en de impact daarvan op o.a. verzekeraars. Er komt duidelijk meer bij kijken dan droge wiskunde.’ Mijn woorden zijn in een stroomversnelling gekomen en ik heb een lach op mijn gezicht gekregen.

  Mijn vader gniffelt. ‘De UVA (Universiteit van Amsterdam) is een goede universiteit om te gaan kijken.’ Waarna hij zijn blik terugdraait naar de televisie.

  Mijn moeder zet een dampende kop thee voor me neer en komt tegenover mij zitten. ‘Dus misschien econometrie studeren? Ik snap daar natuurlijk helemaal niets van.’

  Bah, dat zakje zit er veel te lang in, denk ik, terwijl ik naar de mok staar. Met een vies gezicht leg ik het zakje op een schoteltje. Ik haal mijn schouders op. Ik ga toch niet hetzelfde studeren als hij?

 • 3 Replies
 • gerdahartkamp@hotmail.com

  Lid
  augustus 20, 2023 op 11:00 am

  Heerlijk geschreven Brigit. Je ergernis staat duidelijk op papier, ook de bewegingen.

  Wat ik gevonden heb;

  vraagt mijn vader als ik met een stapel vieze borden net opsta van de eettafel. // vraagt mijn vader op het moment dat ik op sta om…..

  ‘Ah, ha,’ nu draait hij zich naar me toe. Hij probeert een glimlach te onderdrukken. // ‘Ah, ha.’ Nu draait hij zich naar me toe en probeert een glimlach te onderdrukken.

  Waarna hij zijn blik terugdraait naar de televisie. // Hierna keert zijn blik terug naar de televisie.

  Ik ga toch niet hetzelfde studeren als hij? // Wie is hij? Pa?

 • brenda-van-es

  Organisator
  augustus 21, 2023 op 3:53 pm

  Het is supergoed gelukt Brigit, de bewegingen zitten er volop in. It is time to play! Ik voel dat je eraan toe bent de speeltuin nog dieper in te gaan en vandaaruit je ontwikkeling verder in te zetten. Ga nog meer beeld geven aan je lezer.

  https://www.loom.com/share/125f11d91672470ebfc2754f1e56b175?sid=3e0dd0f5-d0eb-403f-88cb-b1c07637ac5f

  Tot bij de terugkomsessie! Liefs, Brenda

 • barbara.skogtjarn@gmail.com

  Lid
  augustus 24, 2023 op 3:35 pm

  Beste Brigit,

  Ja, ik ben het met Gerda en Brenda eens, heerlijk geschreven en ik krijg meteen een goed plaatje van jullie gezin en de verschillende rollen/types daarin. Dankjewel!

  Een paar dingen:

  – ‘‘Brigit, heb je al bepaald naar..’ -> Een beetje lange en moeilijke openingszin, vind ik. Kun je het pakkender maken door ‘Ik laat bijna de stapel borden uit mijn handen vallen, wanneer mijn vader vraagt…’ ofzoiets om de aandacht en spanning er meteen in te krijgen?

  – ‘zie hoe hij gewoontegetrouw na het eten’ -> Ik neem aan dat hij nonchalant doet, alsof het gewoontegetrouw is, maar toch stiekem wel heel graag over je studiekeuze wil praten. Jij merkt het verschil. Kun je het aandikken, bijvoorbeeld hij bladert zonder naar de krant te kijken, of wat jou opvalt aan zijn gedrag?

  – ‘en begint te lezen’ -> Ook hier. Begint hij echt te lezen of zit hij met gespitste oren op jouw antwoord te wachten?

  – ‘antwoord ik terwijl ik naar de deur van de gang loop’ -> Nu ben je al van de eettafel naar de keuken en bijna naar de gang gelopen. Hoe ver ben je al van je vader weg nu? Moet je het roepen, zodat hij je hoort, of mompel je het met opzet zodat hij het niet kan horen?

  – ‘Econometrie, ik word nog liever putjesschepper’ – Een interessante reactie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb wat Econometrie is en het me hier verbaast dat de ik-persoon er zo’n sterke mening over heeft. Zoals Brenda ook al tipte, zou je nu al aan kunnen geven dat je vader dit gestudeert heeft of hiermee werkt.

  – ‘Drie weken later treuzel ik’ -> Goed aangeven waar we zijn in de tijd en we gaan op hetzelfde onderwerp door, heel gemakkelijk te volgen, super!

  – ‘zie mijn ouders op twee fauteuils’ -> Goed, typisch beeld, ik zie het ook voor me

  – ‘zeiden bij accounting enthousiast dat het’ -> Ik zou ‘enthousiast’ hier weglaten

  – ‘daarvan op o.a. verzekeraars’ -> o.a. is geen spreektaal, dus gewoon ‘onder andere’ uitschrijven 😉

  – ‘komt tegenover mij zitten’ -> ‘aan de eettafel’ zou ik toevoegen, dus niet terug in haar fauteuil

  – ‘Met een vies gezicht’ -> Dat vieze gezicht komt zeker meer door de irritatie over dat gedoe van je ouders, over hetzelfde studeren als je vader 😉

  Nogmaals, ik heb genoten van deze anecdote, dankjewel en sterkte verder!

  Babs

Log in to reply.