Huiswerk Rudie_les 2 _Tekst

 • Posted by Rudie on juli 31, 2023 op 1:20 pm

  Mijn leven in een penseel streek.

  Mijn leven begon in een verbouwde treinwagon tot woning, midden tussen weilanden maar naast de boerderij van mijn moeder haar ouders. Als driejarige verhuisden we naar het dorp. Het gezin waarin ik opgroeide met twee broers was gemoedelijk. Mijn eerste baan was in een zorginstelling en paste bij mij. Ik had een hartsvriendin, een vriendengroepje en voelde me sterk. In mijn privéleven kreeg ik te maken met nare manipulaties, het bleek een voorbode voor wat nog komen zou.

  Ik kreeg een lieve vriend waar ik goed mee kon praten, hij had wel wat nare trekjes maar dat weet ik aan zijn jeugd. We zouden het samen best redden en ik nam me voor om op te passen dat hij niet hetzelfde zou doen als zijn vader. We kregen drie kinderen, twee meisjes Noor en Elise en een jongetje Jordy. De eerste jaren waren fijn met hier en daar wat gebeurtenissen die ik niet kon plaatsen en waar ik moeite mee had.

  Tijdens mijn huwelijk zei ik wel eens geïrriteerd: ‘je maakt steeds omdraaiingen in je verhaal. Of je bent net als een papegaai, je herhaald wat ik eerder gezegd heb. Het lijkt wel alsof ik meer van jou hou dan jij van mij.’ Het leek soms een bodemloze put, wat ik ook zei of deed. Eén keer bevestigde hij mijn uitgesproken vermoeden toen ik zei dat als hij kritiek kreeg, het leek alsof hij in gedachten al om zich heen sloeg.

  Ik las een artikel dat een situatie beschreef waarvan ik dacht dat dat het kon zijn in ons huwelijk. Ik liet het Enzo lezen zodat we het erover konden hebben. Hij bukte zich over het artikel wat op de tafel lag en kijkt mij dan aan met glazige ogen. Ik vraag ‘denk je ook dat dit het is waar we steeds tegen aan lopen?’

  Maar hij zegt niets, kijkt me alleen aan.

  ‘Wat denk jij?’ vraag ik nogmaals, opnieuw geen reactie.

  Ik zucht, dit ken ik. Meer reactie zou ik niet krijgen.

  Later las ik een artikel van Mjon over de stille behandeling. Zo was het bij ons niet, het was rustiger geworden. Toch bleven de woorden ‘Stille behandeling’, in mijn hoofd zitten.

  Met mij ging het niet zo goed meer, ik kreeg kanker. Werd geopereerd en tien jaren bleef het goed gaan. Inmiddels dacht ik aan scheiden. Enzo was veel weg, dus ik kon nog door totdat de kinderen volwassen waren. Daarna volgden jaren die bizar slecht waren.

  Na mijn scheiding dacht ik vrij te zijn van narcisten, om daarna te merken dat ik weer een narcist ontwaarde in mijn baan op een hoge positie. Ik voelde me verbijsterd. Maar begreep ook dat het naïef van me was dat ik ze niet meer tegen zou komen en zette mijn studie over het narcisme voort. Leerde dat het beter was, zeker als empathisch mens, indien mogelijk om met ze om te gaan als een grijze steen of muis. Confronteren maakte me een vijand van ze.

  barbara.skogtjarn@gmail.com replied 11 maanden geleden 4 Members · 3 Replies
 • 3 Replies
 • brenda-van-es

  Organisator
  augustus 7, 2023 op 1:32 pm

  Hoi Rudie,

  Hierbij mijn feedback voor jou! Met mijn bril op ziet het er allemaal extra streng uit. Ik hoop dat je ermee uit de voeten kunt en anders lees ik je graag nog eventjes!

  https://www.loom.com/share/719f7d0579f74b2192c6cb4368e7e183?sid=7febc73b-ce5e-4130-8be0-9fc6b6d9a839

 • beijgenraam@hotmail.com

  Lid
  augustus 9, 2023 op 2:19 pm

  Hallo Rudie,

  Hier een aantal punten m.b.t. jouw tekst. Kijk maar of je er iets mee kan.

  – De sprong in het begin van 3 jarige/het gezin naar je eerste baan vind ik erg groot.

  – Ik word nieuwsgierig naar de nare manipulaties. Maar daar komt verder niets over terug in de tekst. Misschien kan je daar nog een verwijzing later naar terug maken? Nu blijven ze voor mij een beetje in de lucht hangen.

  – Ik vraag me af of de eerste alinea verder veel toevoegt? Het verhaal gaat over je huwelijk en de vervelende eigenschappen/narcisme van je man.

  – Ook hier noem je ‘hier en daar wat gebeurtenissen’ die mij nieuwsgierig maken naar wat er dan gebeurde net als bij de manipulaties. Daar had je van mij best iets meer over mogen zeggen. Neem mij maar mee in het ontstaan van jouw irritatie. Het komt nog een keer voor bij ‘daarna volgden jaren die bizar slecht waren.’

  – Ik begrijp niet wat je bedoeld met bodemloze put.

  – Ik voelde me verbijsterd -> wat deed je? Hoe reageerde je?

  – Grijze steen of muis past goed als beeldspraak hier. Al wordt grijze muis wel veel gebruikt.

  Groeten Brigit

 • barbara.skogtjarn@gmail.com

  Lid
  augustus 14, 2023 op 12:34 pm

  Lieve Rudie,

  Wow, wat een boel informatie in een zo’n kort stuk tekst. Volgens mij zou je er een heel boek over kunnen schrijven! 😉

  Doordat het verhaal een soort samenvatting of opsomming van je leven is, is dit stuk misschien niet heel geschikt om veel beeldspraak in te verwerken en dat miste ik wel een beetje. Het zou wellicht wat vlotter en interessanter overkomen met meer anecdotes, specifieke voorbeelden en vergelijkingen/metaforen.

  Een paar punten die me opvielen:

  – ‘in een verbouwde treinwagon tot woning’ -> Dat loopt niet zo lekker. Ik zou er van maken ‘een treinwagon verbouwd tot woning’ of ‘een treinwagon die tot woning verbouwd was’

  – ‘naar het dorp’ -> Aanemende dat de boerderij toch ook bij het dorp hoorde, kun je het hier verduidelijken met ‘naar het centrum van het dorp’ of ‘naar een rijtjeshuis in het dorp’ etc.

  – ‘een hartsvriendin, een vriendengroepje en voelde me sterk. In mijn privéleven kreeg ik te maken met nare manipulaties’ -> Dit gaat wel heel snel en/of klopt niet helemaal. Je vrienden zijn toch deel van je priveleven? Of heb je het hier over je collega’s die goede vrienden werden? En waren het dan prive-vrienden of anderen die die nare manipulaties uitvoerden? Kun je een zinnetje toevoegen om de flow wat gemakkelijker te maken hier?

  – ‘voorbode voor wat nog komen zou.’ -> Mooi, dat maakt de lezer nieuwsgierig naar wat er dan komen gaat…

  – ‘Ik kreeg een lieve vriend’ -> Hier zou ik zijn naam al noemen ‘een lieve vriend, Enzo’ zodat de lezer later begrijpt wie hij is wanneer je hem ineens bij naam noemt.

  – ‘wat nare trekjes’ -> Kun je een voorbeeld noemen?

  – ‘hier en daar wat gebeurtenissen’ -> Ook hier ben ik nieuwsgierig naar zo’n gebeurtenis

  – ‘Het lijkt wel alsof ik meer van jou hou dan jij van mij.’ -> Dit kan ik niet helemaal volgen. Waar bleek dat uit? Dat hij zijn verhaal verdraait of je napraat? En zei je dit ook tegen hem of waren dit meer je eigen gedachten?

  – ‘Het leek soms een bodemloze put, wat ik ook zei of deed’ -> Het klinkt hier alsof jij uit een bodemloze put bleef scheppen, maar ik neem aan dat jouw klachten bij hem in een bodemloze put vielen. Het is een beetje een cliche, maar ik denk dat je hier een hele mooie beeldspraak van kan maken door het wat uitgebreider te formuleren.

  – ‘bevestigde hij mijn uitgesproken vermoeden toen ik zei dat als hij kritiek kreeg, het leek alsof hij in gedachten al om zich heen sloeg’ -> Ik concludeer hieruit dat hij je vermoeden bevestigde door je ook in het echt te slaan – en in dat geval vind ik het goed gevonden, zo cryptisch te blijven en de lezer zelf conclusies te laten trekken. Wat dat de bedoeling?

  – ‘Hij bukte zich over het artikel wat op de tafel lag en kijkt mij..’ -> Ga door in verleden tijd ‘keek mij…’ etc. Wel heel fijn met een anactdote hier, ter afwisseling van de opsomming.

  – ‘Later las ik’ -> Graag aangeven hoeveel later. Was het later die dag, een jaar later, meerdere jaren later…?

  – ‘de stille behandeling. Zo was het bij ons niet, het was rustiger geworden.’ -> Hier kan ik niet volgen wat ‘zo’ betekent en wat er dan ‘rustiger’ geworden was. Kun je hier kort beschrijven wat je bedoelt of anders dat zinnetje ‘Zo was… geworden.’ gewoon weglaten.

  – ‘Met mij ging het niet zo goed meer,’ -> Nou ja, ik kreeg al niet de indruk dat het zo goed ging allemaal. Ik zou dit gewoon weglaten en laat het maar koud op de lezers dak vallen ‘Ik kreeg kanker’ Boem.

  – ‘en tien jaren bleef het goed gaan’ -> Je schrijft net ervoor dat het niet goed ging met je en nu ineens 10 jaar wel? Of bleef je gezondheid goed? Bleef de kanker weg? Kan duidelijker 😉

  – ‘ Inmiddels dacht ik aan scheiden. Enzo was veel weg, dus ik kon nog door totdat de kinderen volwassen waren.’ -> Ik neem aan dat je overwoog om te scheiden, maar uiteindelijk besloot toch maar bij Enzo te blijven tot de kinderen volwassen waren, vooral omdat hij veel weg was. Klopt dat?

  – ‘Daarna volgden jaren’ -> Waarna? Na de genezing van kanker? Na het besluit om toch maar niet te scheiden? Toen de kanker terugkwam?

  – ‘die bizar slecht waren’ -> Slecht met de gezondheid, slecht met de relatie, wat?

  – ‘Ik voelde me verbijsterd.’ -> Echt waar? Kun je dit gevoel verder uitdiepen? Waarom was je zo verbaasd, of geschrokken, en wat deed dat met je? Wellicht kun je er zelfs een passende beeldspraak in verwerken? Ik voelde me als een xxx…

  – ‘mijn studie over het narcisme voort.’ -> Uit het stuk ervoor had ik niet begrepen dat je een studie over narcisme aan ‘t doen was. Als lezer weten we dat je twee artikelen gelezen hebt.

  Tja, ik denk echt dat je met deze stof nog veel, veel meer woorden kan schrijven en ik kijk er naar uit meer details, scenes en anectdotes van je te lezen.

  Dankjewel,

  Babs

Log in to reply.