Beter leren schrijven

online schrijfcursus voor levensverhaalschrijvers

Beter leren schrijven. Alleen de belofte al is er eentje om je vingers bij af te likken. Beter worden wil iedereen en zeker in iets waar je enthousiast over bent. Over het schrijven van je levensverhaal bijvoorbeeld. Een schrijfambitie om het witte blad te vullen met jouw woorden die anderen zullen raken.

Online schrijfcursus

In deze online cursus leer je hoe je helder en boeiend schrijft. Wat flashbacks zijn, hoe je dialogen inzet en hoe je vaart houdt in je verhaal. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dan de pagina omslaan.

Programma

Les 1: Flashbacks
Les 2: Begin, beweging, eind
Les 3: Dialogen

Les 1. Flashbacks

Flashbacks, het lijkt een magisch woord te zijn, maar het betekent niets meer dan ‘tijdsprongen’. In deze module leer je dat je levensverhaal geen opsomming is van en toen en toen en toen, maar een reis door verleden, heden en misschien zelfs wel de toekomst. Hoe rijg je dat aan elkaar?

Les 2. Begin, beweging, eind

Je leert waar te beginnen, waar spanning zit en waar je stopt. Ook ontdek je hoe je verhaal in beweging krijgt. Tot slot zoomen we in op het werk van bekende schrijvers. Hoe beginnen en eindigen zij hun verhalen? Er komt een groot geheim op tafel.

Les 3. Dialogen

Goede dialogen zijn goud voor je (levens)verhaal. Je lezer leert er de personages door kennen. Talloze voorbeelden komen voorbij. Je leert dat het schrijven van een dialoog gestileerd wordt en hoe je snelheid creëert. Wat zegt wie wanneer tegen wie? En: waarom?

Studielast

Beter worden in schrijven, krijg je niet cadeau. Je zult er tijd aan moet besteden. De studielast voor dit programma ligt op 3 uur per week. Denk aan het lezen van stukken uit kranten/boeken/enz, schrijven, feedback geven en de tweewekelijkse les.

Hoe het werkt

Leren schrijven is als het leren van een nieuwe taal. Je leert het pas echt als je lezen, luisteren en heel veel oefenen combineert. Zo werkt het ook in dit schrijfprogramma.

Je volgt drie online lessen van twee uur met maximaal 6 anderen. De sessies vinden om de week plaats. Tussendoor maak je thuis oefeningen en lees je de literatuur of bekijk je de aangereikte video’s. Je plaatst je schrijfsels in de digitale leeromgeving van de academy van 100 Jaar Na Vandaag.

Inhoud

– 6 lesuren
– 6 artikelen, video’s en literatuur
– 2 schrijfopdrachten + geven van feedback aan je medecursisten
– eindopracht

Boeken

Je zorgt zelf voor deze boeken (nieuw, tweedehands of lenen):

  • Jan Brokken – De wil en de weg
  • Renate Dorrestein – Dagelijks werk, een schrijversleven
  • Adriaan van Dis – Indische duinen
  • Brenda van Es – Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Overige literatuur wordt ter beschikking gesteld.

Docent

Brenda van Es

Brenda van Es is levensverhaalexpert. Ze begeleidde tijdens haar unieke schrijfprogramma’s meer dan 350 mensen naar de structuur van hun verhaal. Door corona is alles een beetje anders en zijn er nu ook online schrijfcursussen. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het doorgeven van het levensechte verhaal. Brenda pendelt tussen Andalusië en Nederland, is schrijfdocent en auteur van twee boeken, waaronder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven.

Online schrijfcursus Beter leren schrijven

Praktische informatie

Niveau: beginners – gevorderden
Groep: maximaal 8 deelnemers
Startdatum
: 15 juni
Tijdsduur: 6 weken
Leeromgeving: online leeromgeving van 100 Jaar Na Vandaag
Soort: 3 online lessen via Zoom, feedback geven & ontvangen
Start: 15 juni, andere lesdagen op 29 juni maart en 13 juli
Waar: Online, via Zoom, dinsdag, 14:00 – 16:00 uur
Prijs: € 599 incl. btw (495 ex btw)

Naast Beter leren schrijven, kan je bij ons binnenkort ook Structuur voor je levensverhaal volgen. Dit kan los van elkaar.

Comment Rules

  • Please show respect to the opinions of others no matter how seemingly far-fetched.
  • Abusive, foul language, and/or divisive comments may be deleted without notice.
  • Each blog member is allowed limited comments, as displayed above the comment box.
  • Comments must be limited to the number of words displayed above the comment box.
  • Please limit one comment after any comment posted per post.