Beter leren schrijven 2

online schrijfcursus voor levensverhaalschrijvers

Beter leren schrijven 2 is live. Eindelijk! Dit is het vervolg op Beter leren schrijven 1. In deze reeks komen klein schrijvenmetaforen – als antwoord op clichés – en dialogen aan bod. Een trio schrijftechnieken waardoor je nog beter gaat schrijven en je de pen steeds dichter op de huid zet. Je lezer is je nu al dankbaar!

Dit leer je

In deze online cursus leer je hoe je klein schrijft. Wat details en vertragen doen voor je verhaal. Hoe je metaforen inzet en hoe je met dialogen vaart houdt in je tekst. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dóórlezen en de pagina’s onder zijn duim en wijsvinger ziet slinken.

Programma

Les 1: Klein schrijven
Les 2: Metaforen (als antwoord op clichés)
Les 3: Dialogen

Klein schrijven

Het lijkt zo simpel en toch is het telkens een grote uitdaging. Want hoe ziet dat eruit, klein schrijven, wat is het precies en wat is het geheim? In deze module leer je je verhaal te beteugelen; je stuurt met details je verhaal. Overzichtelijk, logisch en authentiek. Want bij alles wat jij schrijft heb jij beeld, maar de vraag is: ziet je lezer dat beeld ook?

Metaforen

Als je weet dat clichés je verhaal te gronde kúnnen brengen en treffende metaforen goud zijn, dan weet je wat je te doen staat. Uitglijders voorkomen en je verdiepen in beeldspraak! Je lezers groots en meeslepend het verhaal intrekken, dat is wat je wilt. In deze les komen talloze voorbeelden komen voorbij. Je leert hoe metaforen gebruikt worden, in de sport, in de politiek en in boeken. En ook: hoe je ze zélf inzet voor je verhaal.

Dialogen

Als 70% van wat we zeggen bestaat uit lichaamstaal, waarom zou dat dan anders zijn in het geschreven woord? Lichaamsbeweging en emoties, gecombineerd met dialoog, levert daverende teksten met vaart op. We laten ons inspireren door meesterlijke schrijvers als Arthur Japin, Thomas Verbogt en Griet Op de Beeck.

Hoe het werkt

Leren schrijven is als het leren van een nieuwe taal. Je leert het pas echt als je lezen, luisteren en heel veel oefenen combineert. Zo werkt het ook in dit schrijfprogramma.

Je volgt drie online lessen van twee uur. De groep bestaat uit maximaal 8 cursisten. De live videosessies vinden om de week plaats. Tussendoor maak je thuis oefeningen, lees je de literatuur en bekijk je de aangereikte video’s. Je plaatst je schrijfsels in de Online Academy van 100 Jaar Na Vandaag.

Inhoud

– 6 lesuren
– 6 artikelen, video’s en literatuur
– 2 schrijfopdrachten + feedback geven aan je medecursisten
– 1 eindopdracht met feedback van docent

Boeken

Je zorgt zelf voor deze boeken (nieuw, tweedehands of geleend):

  • Jan Brokken – De wil en de weg
  • Adriaan van Dis – Indische Duinen
  • Renate Dorrestein – Dagelijks werk

Overige literatuur wordt ter beschikking gesteld.

Docent

Brenda van Es

Brenda van Es is gek van levensverhalen. Ze begeleidde tijdens haar unieke schrijfprogramma’s meer dan 360 mensen naar de structuur van hun verhaal. Ze pendelt tussen Andalusië en Nederland, is schrijfdocent en auteur van twee boeken, waaronder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven.

Door corona is het cursuspalet bij 100 Jaar Na Vandaag uitgebreid en zijn er nu ook online schrijfcursussen. Zoals deze! Het onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het doorgeven van het levensechte verhaal.

Praktische informatie

Niveau: kennis van Beter Leren Schrijven 1
Groep:maximaal 8 deelnemers
Startdatum
: Kies hieronder de reeks die je past.
startdatum: woensdag 31 maart, vervolgdata 14 en 28 april – telkens van 15 tm 17 uur VOL
startdatum: vrijdag 21 mei, vervolgdata 4 juni en 28 juni – telkens van 14 tm 16 uur nog plek!
Tijdsduur: 6 weken
Leeromgeving: Online Academy van 100 Jaar Na Vandaag
Soort: Online
Waar: Online Academy & live videolessen via Zoom
Prijs: € 550 incl. btw (455 ex btw)

Naast Beter leren schrijven, kan je bij ons binnenkort ook Structuur voor je levensverhaal volgen. Dit kan los van elkaar.

[/et_pb_blurb]

Aanmelden

[/et_pb_column][/et_pb_row]

Klik hier en doe mee!

  • Na een periode te hebben geschreven, groeide de behoefte naar feedback. Met de neus op mijn verhaal kwam ik niet vooruit en ik wilde vooral beter kunnen schrijven. De online lessen van de schrijfcursus waren boeiend en leerrijk. De andere deelnemers, feedback en literatuur waren meer dan ik hoopte. Ik zie uit naar een vervolg. De meerwaarde van de cursus kan tellen!

    Huguette Lenssen

  • Door te leren gebruik te maken van flashbacks en dialogen op het juiste moment, word je verhaal spannend voor de lezers. Omdat mijn onderwerp best pittig is, had ik die behoefte heel sterk. Een luchtig verhaal zonder om de hete brij heen te draaien. door bewust oefenen, veel doen, gaat het leven, mijn boek wordt steeds mooier.

    Gonnie Muijlwijk

[/et_pb_section]