Beter leren schrijven 2

online schrijfcursus voor levensverhaalschrijvers

Beter leren schrijven 2 is het vervolg op Beter leren schrijven 1. In deze reeks komen klein schrijvenbeeldspraak (oa metaforen) – als antwoord op clichés – en dialogen aan bod. Een trio schrijftechnieken waardoor je nog beter gaat schrijven en je de pen steeds dichter op de huid zet. Je lezer is je nu al dankbaar!

Dit leer je

In deze online cursus leer je hoe je klein schrijft. Wat details en vertragen doen voor je verhaal. Hoe je beeldspraak, oa. metaforen inzet en hoe je met dialogen vaart houdt in je tekst. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dóórlezen en de pagina’s onder zijn duim en wijsvinger ziet slinken.

Programma

Les 1: Klein schrijven
Les 2: Beeldspraak, oa. metaforen (als antwoord op clichés)
Les 3: Dialogen

Klein schrijven

Het lijkt zo simpel en toch is het telkens een grote uitdaging. Want hoe ziet dat eruit, klein schrijven, wat is het precies en wat is het geheim? In deze module leer je je verhaal te beteugelen; je stuurt met details je verhaal. Overzichtelijk, logisch en authentiek. Want bij alles wat jij schrijft heb jij beeld, maar de vraag is: ziet je lezer dat beeld ook?

Beeldspraak (oa. metaforen)

Als je weet dat clichés je verhaal te gronde kúnnen brengen en treffend beeldspraak goud is, dan weet je wat je te doen staat. Uitglijders voorkomen en je verdiepen in meesterlijke metaforen, perfecte personificaties en fraaie vergelijking! Je lezers groots en meeslepend het verhaal intrekken, dat is wat je wilt. In deze les komen talloze voorbeelden komen voorbij. Je leert hoe je beeldspraak gebruikt wordt, in de sport, in de politiek en in boeken. En ook: hoe je ze zélf inzet voor je verhaal.

Dialogen

Als 70% van wat we zeggen bestaat uit lichaamstaal, waarom zou dat dan anders zijn in het geschreven woord? Lichaamsbeweging en emoties, gecombineerd met dialoog, levert daverende teksten met vaart op. We laten ons inspireren door meesterlijke schrijvers als Arthur Japin, Thomas Verbogt en Griet Op de Beeck.

Hoe het werkt

Leren schrijven is als het leren van een nieuwe taal. Je leert het pas echt als je lezen, luisteren en heel veel oefenen combineert. Zo werkt het ook in dit schrijfprogramma.

Je volgt drie online lessen van twee uur. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 cursisten. De live videosessies vinden om de week plaats. Tussendoor maak je thuis oefeningen, lees je de literatuur en bekijk je aangereikte video’s. Je plaatst je schrijfsels in de Online Academy van 100 Jaar Na Vandaag.

Inhoud

– 6 lesuren
– 6 artikelen, video’s en literatuur
– 3 schrijfopdrachten + feedback geven aan je medecursisten
– altijd feedback op je tekst van je docent

Boeken

Je zorgt zelf voor deze boeken (nieuw, tweedehands of geleend):

  • Jan Brokken – De wil en de weg
  • Adriaan van Dis – Indische Duinen
  • Renate Dorrestein – Dagelijks werk

Overige literatuur wordt ter beschikking gesteld.

Docent

Brenda van Es

Brenda van Es is gek van levensverhalen. Ze begeleidde tijdens haar unieke schrijfprogramma’s meer dan 360 mensen naar de structuur van hun verhaal. Ze pendelt tussen Andalusië en Nederland, is schrijfdocent en auteur van twee boeken, waaronder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven. Haar derde is op komst.

Door corona is het cursuspalet bij 100 Jaar Na Vandaag uitgebreid en zijn er nu ook online schrijfcursussen. Zoals deze. Want om het doorgeven van het levensechte verhaal te ondersteunen, leer je hier helder en boeiend te schrijven.

Praktische informatie

Niveau: kennis van Beter Leren Schrijven 1
Startdatum
: 31 mei, 154 juni, 28 juni, telkens van 16 tm 18 uur 
Tijdsduur: 6 weken
Leeromgeving: Online Academy van 100 Jaar Na Vandaag
Soort: Online
Waar: Online Academy & live videolessen via Zoom
Prijs: € 595 incl. btw (495 ex btw)

Naast Beter leren schrijven, kan je bij ons binnenkort ook Structuur voor je levensverhaal volgen. Dit kan los van elkaar.

Aanmelden