9. Zo vind je je creativiteitsgoud

“Door te oefenen leren we op verzoek de gewenste frequentie te horen. We stemmen af op de frequentie die we willen.” – Julia Cameron

Ingrediënten uit the Artist’s Way

Nu we de creativiteitsformule volgen uit het boek the Artist’s Way van Julia Cameron, hebben we twee belangrijke ingrediënten op de rit. De ochtendpagina’s en de kunstenaarsuitjes. Heb je al een uitje voor deze week gepland? 

Jouw tijd, jouw goud

Ik vraag ernaar omdat de artiest in jou uitgelaten wil worden, gehoord en gevoed. Toch zijn er zoveel manieren om dit te ontvluchten. Omdat je geen tijd of geen geld hebt bijvoorbeeld. Dat laatste is sowieso een ongeldig excuus want het hoeft helemaal niets te kosten.

Denk aan een solo-uitstapje naar het strand, een oude film kijken, bloemen plukken in een pluktuin, een ochtendwandeling – dit kost tijd, weinig tot geen geld. Bedenk: het is jouw tijd, jouw goud. Dat is heilig.

De opdracht van vandaag heeft te maken met je kunstenaarsuitjes en het bewaken ervan. 

Tegensputteren

Ik weet nog goed dat ik in het begon vond dat ik verstandige uitjes moest plannen. Musea, een film kijken, wandelingen maken. Grote mensen dingen. Totdat het kind in mij begon tegen te sputteren. Wat een verstandigheid allemaal, blèh. Het was toch tijd om te spelen?

Intuïtieve klodders verf

Toen ik het tegengeluid in mezelf eenmaal ontdekte, besloot ik het anders aan te pakken. Minder verstandig, meer spelen. Maar dat speelse vond ik ook juist heel lastig om op te duiken. Het zat dieper verstopt dan ik dacht.

Op een dag kocht ik in een tweedehandswinkel een antieke ‘gouden’ lijst en verf. Ik had in Spanje een kunstenaar gezien, die in het wilde weg verf op het doek smeet. Dat wilde ik ook! Intuïtief en met alle kracht die ik in mij had, spatten de klodders uiteen op het canvas. Je emoties visueel maken, ik kan het iedereen aanraden.

Een andere keer sloop ik met een vriendin het huis uit waar we verbleven en wandelden we nog voor zonsopkomst naar het strand van Málaga. De schemering was magisch. Dof licht aan de hemel terwijl de zon nog niet aanwezig was. Na zonsopkomst liepen we terug, doken een cafeteria in en dronken koffie met een stel Spaanse bouwvakkers.

De geest was uit de fles. Dít was dus óók creatieve voeding!

Met je lieve zelf

Grote kans dat je ondanks de lol van de uitjes toch merkt hoe je er onderuit probeert te komen. Kijk goed hoe je deze heilige tijd gemakkelijk aantast. Of hoe jouw uitje plotseling door iets anders opgeslokt wordt. Leer het te bewaken want het is jouw speeltijd. Eén keer per week is het dating time. Met je lieve zelf.

‘The creation of something new is not accomplished by the intellect but by the play instinct acting from inner necessity. The creative mind plays with the objects it loves.’ Carl Jung

OEFENING

In deze oefening nodig ik je uit om de uitjes, die je (super)leuk lijken, op een rijtje te zetten. Probeer er 10 op te schrijven.

Pak pen en papier en zoek een stille plek op. Zet geen klok, laat het rijtje van 10 leidend zijn en gun jezelf tijd.

De vorige keer heb je allerlei gewoonten opgeschreven. Pak die lijst erbij en kijk eens of 1, 2 of 3 uitjes zijn die je gaan helpen een gewoonte te ontwikkelen of juist af te leren. Als je deze oefening met die van de gewoonten kunt combineren, heb je twee vliegen in een klap.

Tip

Het kan best zijn dat het je moeite kost om naar je artiestenkind te komen. Daarom een tip. Vroeger waren er regels van juffen en meesters, vriendjes en ouders. Daar had je je aan te houden. Je bent nu allang dat schoolgaande kind niet meer. Eigenlijk ga je terug naar die tijd, maar dan zónder de regels (en mét geld).

Als jij dat wilt, ga je chemische roze pannenkoeken bakken. Als jij dat wilt, ga je binnen spelen met de skippybal. Als jij dat wilt, lak je je nagels in 5 verschillende kleuren. Probeer die kinderlijke vrijheid op te zoeken.

De wandeling aan zee of in het park, daar kom je wel toe, dat uitje verzin je wel. Dat is wat jouw volwassen ik wil . Ook die heb je te voeden, maar probeer de mix te vinden. Daar zit je creativiteitsgoud.

‘Elke dag de ene voet voor de andere te zetten om de droom te dienen.’ – Julia Cameron

Misschien heb je na al je denkwerk en het lezen van alle voorbeelden zin gekregen in je date met jezelf. Dat hoop ik van harte want ik gun je een fijne tijd met jezelf.

Krijg je zin in een van de uitjes? Ga het doen of plan het in. Bewaak je date!

Schrijf op hoe deze oefening voor je is geweest.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly