8. Gewoonten die je niet dienen

“Heel vaak wordt een week van inzichten gevolgd door een week van traagheid. De ochtendpagina’s lijken zinloos. Dat is niet zo. Wat je leert te doen, zelfs als je moe bent en ze saai lijken, is om op de pagina te rusten. Dit is erg belangrijk. Marathonlopers zeggen dat ze voor elke snelle mijl, tien langzame registreren. Dat geldt ook voor creativiteit.” – Julia Cameron

Je creativiteit laten groeien is een grillige voorwaartse beweging: twee stappen vooruit, één stap achteruit. Je bent in staat tot geweldige dingen op dinsdag, maar op woensdag voel je die akelige happering. Dit is normaal. Groei vindt plaats in spurts. Weet dat en wees lief voor jezelf.

Gewoonten

Gewoonten iedereen heeft ze. Sommige staan je creativiteit in de weg. Ze voeden je geest op een manier die je absoluut niet dient.

Ik weet nog goed dat we voor ons vertrek naar Spanje ons huis wilden verhuren. Het verhuurbedrijf vroeg of er een tv was in onze woning. Nee, er stond geen tv. Of ik die dan toch neer wilde zetten, ‘de huurder verwacht dat’. We keken al minstens tien jaar geen tv meer. Ik toog naar de kringloopwinkel en kocht daar een klassieke tv, met een flinke bult achterop.

De reden dat we al jaren geen tv meer in huis hadden was meer per ongeluk ontstaan dan bedoeld. Een vriendins tv was stuk gegaan en we leenden haar onze tv uit. We keken toch al amper. Dachten we. Maar toen ontdekten we pas hoe vaak we, vooral in de avonduren, keken. Ineens was er opvallend meer tijd om te lezen, uitgebreid te koken, te fietsen, wandelen, af te spreken met vrienden en om te schrijven.

De kijkkast aanklikken, waarom eigenlijk?

Heb je de gewoonte om tv te kijken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Dat je zodra je je huis binnenstapt de kijkkast aanklikt? Sommige gewoonten zijn onverstandig. Dat geldt niet alleen voor tv kijken, maar ook voor te veel drinken, roken, ongezond eten. Je doet ze, maar als je erover nadenkt: waarom eigenlijk?

Waarom zou je ze blijven doen?

Sommige slechte gewoonten zijn subtieler: uitstellen, geen tijd maken om te oefenen voor iets wat je leuk vindt, jezelf die cursus niet gunnen omdat je geld wilt besparen, te weinig tijd nemen om te bezinnen, geen zelfzorg, rondhangen met mensen die je dromen kleineren of klakkeloos tv kijken.

Je weet het heus wel. Je kent je eigen gewoonten als geen ander. Je weet ook wanneer ze je dienen en wanneer niet. De crux zit ‘m in hoe je iets aan- of afleert.

‘Laten we een groep vormen van gelovige spiegels en naar onze krachten gaan.’ Julia Cameron

OEFENING

Als je het dan weet, laten we eens in de pen gaan klimmen. Pak pen en papier en zoek een stille plek op. Zet je klok als je dat helpt. Mijmer een kwartiertje en schrijf dan drie gewoonten op die je graag wil ontwikkelen en drie waar je graag vanaf wilt.

Probeer je lijf ook hierin te verstaan. Als het je helpt, stel je die vraag letterlijk.

Probeer zo te kiezen dat je náár je droom beweegt. Stel dat je een boek wilt schrijven waar je niet aan toekomt en je gewoonte is minstens 2 uur per dag tv kijken. Kijk dan eens hoe die gewoonten elkaar in de weg zitten en wat je daarin kunt veranderen als je aan de knoppen gaat draaien.

Elke dag de ene voet voor de andere te zetten om de droom te dienen

Dat zegt Julia Cameron niet zomaar. Het in beeld brengen van waar je mee wilt stoppen en waarmee je wilt beginnen, raakt direct je creativiteit.

Voel je zin om die ene goede gewoonte echt op je vizier te krijgen? Ga het doen. Hang briefjes op om jezelf eraan te herinneren. In de actie komt de verandering. Geniet daarvan.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly