7. Liefdesregels voor creativiteit

“Creatieve mensen moeten elkaar aanmoedigen. Sommigen zijn bang om dromen waar te maken omdat ze donkere nachten van de ziel lijken te vragen. Maar weet dat zulke nachten ook, in de prachtige Spaanse woorden, noches estrelladas – ook met sterren bezaaid kunnen zijn.” – Julia Cameron

Alles gaat voorbij, zelfs corona, schreef ik de vorige keer. En ik vroeg je ook de onderstaande zinnen eens te laten echoën

1. Als ik een paar maanden voor mezelf zou hebben, dan…

2. Als het coronavirus voorbij is, dan…

Stel dat we vandaag iets meer inzoomen op die zinnen. Dat we vandaag jouw droom bij de kladden grijpen in deze expeditie en op onderzoek uitgaan? Een soort kunstenaarsuitje in je hoofd.

Stel dat je een paar maanden voor jezelf hebt om er vol voor te gaan. Geen coronavirusje meer te bekennen. Wat zijn dán je voorwaarden (weet je nog, als + dan = XYZ) om je droom waar te maken?

Oké, oké, dat is misschien een te ruime vraag. Om dit echt JOUW schrijfexpeditie te laten zijn, krijg je de liefdesregels voor creativiteit mee. Daarna volgt de oefening. Lees ze eerst eens rustig door.

‘Laten we een groep vormen van gelovige spiegels en naar onze krachten gaan.’ Julia Cameron

Liefdesregels voor creativiteit

Heb je woorden lief als jezelf 

Geef je droom woorden want je woorden geven precies weer wat je uitdrukken wilt. Koester dat.  

Eer je meesters

Droom je ervan piano te spelen? Te schilderen? Zingen? Een boek te schrijven? Wees je ervan bewust dat talent van een ander jou prikkelt. Eer ze, zeg af en toe dankjewel, al is het maar in gedachten. Dankjewel Amadeus, dankjewel Van Gogh, dankjewel Hazes, dankjewel Bomans.

Vermorzel je dromen nooit 

Jouw dromen doen ertoe dus vertel jezelf niet dat het alleen maar dromen zijn en dat je verstandiger zou moeten zijn. Of dat creativiteit een luxe is en dat je dankbaar moet zijn voor wat je hebt. No way, het is je zuurstof!

Toon eerbied voor dromen en verlangens

Wees niet jaloers

Geloof niet dat anderen met dezelfde droom, die met twee vingers in de neus volbrengen. Zij komen dezelfde problemen tegen. Of niet, maar dan hebben ze andere problemen die misschien veel groter zijn dan de jouwe.  

Zeg niet meer tegen jezelf: ‘Het is te laat.’

Stop met wachten tot je genoeg geld verdient om dat te doen wat je echt wilt

Wees niet bang dat anderen je voor gek verklaren

OEFENING

Er staat nogal wat hierboven. Als je daar iets van vindt, geef het woorden. Bijvoorbeeld in je ochtendpagina’s. Doe ze elke dag, ook als je verzet voelt, probeer er doorheen te gaan want het levert je iets op.

Terug naar de vraag. Wat zijn je voorwaarden (als + dan = XYZ) om je droom waar te maken?

Zet voordat we beginnen, een kop thee of koffie, pak je pen en papier erbij en ga zitten op een rustige, fijne plek. Je bent al even bezig met deze schrijfexpeditie. Probeer vandaag los te komen van verveling, van angst, boosheid, geklaag, verdriet of schaamte. Echt, misschien voelt het niet altijd zo, maar er kan zoveel

Laten we kijken of het lukt om naar je droom te bewegen. Om het fijn en léuk te hebben.

van lijf naar woorden

Neem 10 minuten, sluit je ogen en denk aan je verlangen. Hoe vóelt je droom? Welke voorwaarden horen erbij? Houd de liefdesregels voor creativiteit in gedachten.

Probeer je lijf te verstaan. Als het je helpt, stel je die vraag letterlijk: ‘Lijf, hoe voelt het als we de droom waarmaken?’ Wat vind jij er leuk aan? Wat zijn jouw voorwaarden?’

Je lijf zal praten. In stramme schouders, warme stralen over je rug, trillende vingers of diep gezucht. Als je dat voelt, zit je op de goede weg. Het is een mooi begin want voordat we woorden hebben, is er gevoel. Altijd. Denk maar aan een baby’tje, dat voelt van alles, maar heeft nog geen taal.

Vraag. Doorvoel het. Alles is goed.

schrijf je droom leuk

‘Elke dag de ene voet voor de andere te zetten om de droom te dienen’ zei Julia Cameron. En zo klein gaan we het ook maken. Schrijf daarom drie (niet meer) kleine, leuke acties op en schrijf aan jezelf hoe deze drie stapjes je helpen je droom waar te maken. Je hoeft niet de hele berg te zien om op pad te gaan!

Schrijf het uit, zo gedetaillereerd mogelijk. Schrijf je droom leuk.

Voel je de zin en energie je lijf in kruipen? Krijg je het gevoel dat je iets wilt doen? Dat je onderhand wilt gáán? Geniet ervan, en voer een actie uit, misschien wel twee of drie als je dat wilt.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly