6. Alles gaat voorbij, zelfs corona

Dat was precies wat ik vanochtend dacht toen ik bladerde in het boek van Julia Cameron the Artist’s Way. Alles gaat voorbij, zelfs corona. Want afgelopen weekend vond ik het toch een ander weekend dan normaal. Niet naar het café, niet naar theater, niet naar het museum, niet naar de film. Niet, niet, niet, niet.

Er blijft zo weinig over, en ik voelde dat in elke vezel van mijn lijf. Totdat die ene zin binnenkwam. Dat gaf rust. Alles gaat voorbij. Amen. Adem in, adem uit.

Tulpen

Op Facebook hadden een paar kwekers opgeroepen de tulpen direct bij ze te kopen, op de veiling zou alles worden doorgedraaid. Dat was de uitnodiging (of dreiging?) die ik nodig had om ze persoonlijk daar te halen.

Ik fietste langs de vaart richting de bollenstreek en kwam langs een witte villa, gelegen aan de bosrand. Al talloze keren was ik er langs gereden en telkens vroeg ik me af wat het was. Op het bordje bij het hek (eindelijk nam ik de tijd om te stoppen) las ik dat je de villa kunt bezichtigen! Behalve nu natuurlijk.

Wat is dat toch, dat als je het niet mag (beter gezegd, kan), je het dan juist zo graag wilt? Ik noteerde de website in de notities van mijn mobiel. ‘Als dit voorbij is, dan ga ik.’

Als + dan = XYZ

We kennen ze allemaal, zinnen met ‘als dit, dan dat’. Als ik 50 ben, dan ga ik XYZ (een boek schrijven). Als ik gepensioneerd ben, dan ga ik XYZ (in Spanje wonen). Als ik tijd heb, dan ga ik XYZ (leren schilderen). Of we draaien het om. Als ik jonger was geweest, dan had ik XYZ (kunstgeschiedenis gestudeerd).

“Het verschil tussen mensen die hun dromen realiseren en degenen die dat niet doen, is de bereidheid om elke dag de ene voet voor de andere te zetten om de droom te dienen.” – Julia Cameron

We vertellen onszelf dat we zowel te oud als te jong zijn om onszelf toe te staan dromen na te jagen. Oud en gespikkeld, misschien dan. Jong en naïef, misschien dan. In beide gevallen lijkt er een voorwaarde te zijn die ervoor zorgt dat XYZ nooit zal gebeuren. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Lees de quote hierboven van Julia nog eens. Goed gelezen? Om de droom te dienen ik vind dat zo betoverend gezegd.

Je bent dus maar een voet van je droom vandaan! Dat is een waanzinnig gaaf idee toch? Als je maar gáát, in beweging komt, stapjes zet.

Laat deze zinnen eens echoën

Als ik een paar maanden voor mezelf zou hebben, dan…

Als het coronavirus voorbij is, dan…

OEFENING

We gaan nog even niets doen met de zinnen hierboven. We gaan eerst eens zorgen voor een voetje richting jouw kleine, miniscule maar o zo belangrijke droom. We hoeven namelijk niet meteen bij je allergrootste droom te beginnen om te laten zien dat dit werkt.

Zet, om te beginnen, een kop thee of koffie, pak je pen en papier erbij en ga zitten op een rustige, fijne plek. Het is tijd om je aankomende Kunstenaarsuitjes te gaan bepalen. Waar wil je heel graag naartoe? Wat zijn voor jou plekken waar je inspiratie op doet?

voor nu

De uitjes zijn bedoeld om je vrije denken aan te zetten, en ze zijn er voor jou. Het is vooral LEUK, en het kan van alles zijn. Schrijf er 3 op die je de aankomende weken wilt doen. Denk aan de beperkingen die je nu hebt. Accepteer ze, ze zorgen ervoor dat je nu andere dingen zoekt.

Zal ik je op weg helpen? Bijvoorbeeld rondjes fietsen in je uppie om de Keukenhof, frisbeeën met een vreemde in het bos of bij het strand, breien, verf kopen en tegen een doek aan smijten (Polak). Denk altijd aan je social distance als je iets met een ander doet!

voor straks

Daarnaast zijn er vast plekken waarvan je denkt: wow, als dát open zou zijn, dan zou ik morgen nog gaan! Schrijf er 2 op en vertel aan jezelf waarom je ernaar toe wilt. Heb je veel meer plekjes? Snap ik, maar dan zul je toch echt moeten doorstrepen. Niet meer dan twee.

Zo houd je focus en wordt ‘als + dan = dromen waarmaken’. Hoe klein die droom ook is!

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly