5. Julia Cameron: ‘Denk magie, denk verrukking’

In haar boek the Artist’s Way heeft Julia Cameron het over drie belangrijke ingrediënten die je creativiteit aanmoedigen; de ochtendpagina’s, wandelen en kunstenaarsuitjes. De ochtendpagina’s ben je nu al een paar dagen aan het doen als het goed is. Bevalt het je?

Kunstenaarsuitjes

Kunstenaarsuitjes zijn in tijden van corona (goh, wat een goeie boektitel..) anders. Er zijn zoveel dingen die niet kunnen. Niet naar het koffietentje, niet naar de bieb, niet naar het theater, niet naar de film, niet uit eten, niet naar de kroeg, niet naar een museum enz. Maar creativiteit gedijt juist goed als er dingen niet kunnen. Kunstenaarsuitjes zetten dat gevoel aan.

Waar het om gaat is dat je je geest kietelt. Plezier hebt en weggaat van alles wat hoort of (wat je denkt dat) moet. Verwondering ervaren, dieper waarnemen of in iets nieuws stappen. Bij het kopje ‘oefening’ vertel ik er nog iets meer over.

“Denk magie, denk verrukking. Denk in leuk. Denk niet in plicht. Doe niet wat je moet doen: spirituele sit-ups zoals het lezen van een saaie, maar aanbevolen kritische tekst. Doe wat je intrigeert, ontdek wat je interesseert; denk mysterie, niet meesterschap.” – Julia Cameron

Kunstenaarsuitjes met mezelf zijn heilig. Op een dag – nog ver voor het coronatijdperk – reed ik door Wassenaar naar museum Voorlinden. ‘Ik ken niemand die er ooit teleurgesteld vandaan ging,’ had een vriendin mij gezegd. Eenmaal de auto geparkeerd liep ik het terrein op.

Mijn museumbezoek eindigde met de spiegelinstallaties van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama, bekend van polka dots. Toen ik na 15 minuten wachten aan de beurt was, stapte ik haar kunstwerk binnen. Veertig seconden in een pikzwarte ruimte, ‘the infinity room’, met lichtjes in allerlei kleuren die op verschillende hoogtes aan en uit knipperden. Ik stond in schoonheid. Oneindigheid, lichtheid en een indringende kalmte stroomden door mij heen. Er was geen boven en geen onder in deze zalige sterrenhemel.

Ik stond te zweven met mijn beide voeten stevig op de grond. Het was pure magie.

Mijn vriendin had niets teveel gezegd. Er was een creativiteitsklepje opengegaan dankzij de kunst van Yayoi.

OEFENING

Kunstenaarsuitjes zijn bedoeld om je vrije denken aan te zetten, klepjes te openen, weg van het karrespoor waarin je cirkeltjes loopt. De uitjes zijn er helemaal en alleen voor jou. Eén keer in de week, minimaal. Het is vooral LEUK, en het kan echt van alles zijn.

Zoek schoonheid op

Deze eerste date met jezelf nodig ik je uit om te zoeken naar schoonheid buitenshuis. De tulpenvelden. Je droomhuis. De groene weilanden. Een houten hekje. Een nieuwbouwwijk even verderop. Een broek of jurk, die je ergens in een etalage hebt gezien. Een (race)fiets. Maak het niet te ingewikkeld. Het gaat over iets wat jij mooi vindt, waar jij schoonheid in ziet. Als het kan, fiets of wandel je ernaar toe.

Schoonheid buitenshuis

Ben je op de plek? Neem de schoonheid in je op. Wat vind je precies mooi? Neem 15 minuten de tijd (of langer als de schoonheid je bevalt). Kijk nog eens, en nog eens. Naar de vorm, de kleuren, het materiaal. Wat doet de waarneming met je? Hoe voelt schoonheid? Hoe ruikt het? Hoe reageert je lijf?

Schrijf nog niet, zuig de schoonheid op. Sluit je ogen, adem drie keer in en uit , en kijk opnieuw. Schrijven komt straks wel, als je thuis bent.

Eenmaal thuis

Terug van je kunstenaarsafspraakje? Zet je jezelf een kop thee. Pak pen en papier en zoek een rustige plek. Focus in je schrijven op wat je mooi vond, wat je inspireerde; richt je op het positieve. Gebruik je lijf, hoe voelde schoonheid daar op die plek, hoe rook het? Haal die heerlijke details terug waar je zo van hebt genoten.

Dwaal niet af naar negatieve gedachten. Komen die toch, wees lief voor jezelf. Schrijf ze niet op (of kras ze door als je dat toch doet). Doe niet je best om intelligente woorden te vinden of om het mooi op te schrijven, laat het maar komen zoals het voelt. Het is voor jezelf en voor niemand anders.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly