4. Schrijvend naar het licht

De eerste keer dat Julia haar ochtendpagina’s schreef, woonde ze in Taos, New Mexico. Ze ging daar naartoe om iets in zichzelf op te lossen wat met werkstress te maken had. De berg Taos was haar uitzicht. De ene dag gehuld in wolken, dan de regen die klaterde op de berg of de zon die erop scheen. Dagen was ze al aan het kijken naar hoe haar uitzicht telkens veranderde om na te denken over haar leven. Totdat…

Niemand zei dat ze dat moest doen, maar ze kreeg een gevoel van binnenuit, ging zitten aan een houten tafel in noordelijke richting naar Taos Mountain en schreef. Elke ochtend weer.

“De ochtendpagina’s zijn een pad naar een sterk en duidelijk zelfgevoel. Ze geven de richting aan onszelf, waar we zowel onze eigen creativiteit als het Universum ontmoeten.” – Julia Cameron

(Julia spreekt over God, zelf voel ik me meer thuis bij haar verhaal als ik het vertaal naar Universum)

De andere kant uit

‘Waarom schrijven we in de ochtend en niet wanneer je maar wilt?’ werd me eens gevraagd door een deelnemer. Een logische vraag met een nog logischer antwoord. In de ochtend maak je de dag, in de avond sluit je hem af. In een dagboek vertel je wat je die dag hebt gedaan, waar je van baalde, wat je leuk vond. De ochtendpagina’s gaan precies de andere kant uit. Je merkt wat je bezighoudt en ze zijn toekomstgericht. 

Iedereen die trouw ochtendpagina’s schrijft, vindt verbinding met een innerlijke wijsheid. Als ik vastzit in een probleem of angst waarvan ik denk dat ik niet weet hoe ik ermee om moet gaan, vraag ik om hulp. Aan mezelf. Om dit te doen, schrijf ik mijn naam en stel mijn vraag. ‘Brenda, hoe moet ik omgaan met.’

De vraag stellen, is hem beantwoorden.

In de kramp

Ik heb precies in de coronatijd mijn boeklancering gepland. Heb ik weer! Ik heb eind van de maand een Boekenbal gepland. Die kan ik dus wel vergeten! Mijn klanten bellen stuk voor stuk af. Hoe kom ik aan geld! Mijn moeder is al 85 en haar gezondheid is slecht. Zo direct sterft ze! Mijn billenlint is bijna op. Ik moet nu inslaan!

Wat zou je graag naar je creativiteit kunnen uitreiken wanneer een situatie daarom vraagt. Maar zoals je al leest bij de vragen hierboven, gaan we vaak over naar paniek en stress. We schieten in de kramp, terwijl je juist vanuit de creativiteit bij de oplossingen kunt komen.

Kramp is een enorme verspilling van jouw creativiteit, zou Julia Cameron tegen je zeggen. En ik met haar. In ieder mens zit het. Genoeg om je paniek en stress te sussen, te relativeren of zelfs om te draaien, maar je hebt wel te leren die creativiteitsspier lenig te maken.

Schrijvend relativeren

Natuurlijk kunnen ook niet opeens beweren dat we dan maar uit de kramp springen, en creatief gaan zitten doen. En al helemaal niet als de zorgen je om de oren vliegen. Alsof het negatieve er niet is, want dat is er wel. Was het maar zo makkelijk!

Er is wel een verschil: sommige zorgen zijn reëel, andere niet. Een moeder van 85, die al een slechte gezondheid heeft, is van een andere orde dan dat je billenlint bijna op is of dat je een Boekenbal cancelt. Hoe erg is dat nou echt?

Schrijvend kunnen we problemen goed in beeld brengen en soms ook realitiveren en zelfs oplossen. Daar gaan we vandaag eens mee aan de slag.

OEFENING

Graag nodig ik je uit om naast je ochtendpagina’s jezelf twee vragen te stellen vandaag. Lees eerst de hele oefening en begin dan bij het begin. Dit zijn de vragen.

  1. [Jouw naam], waar maak je je druk over? (maximaal 2 dingen).
  2. [Jouw naam], wat heb je nodig om je er minder druk over te maken?

De eerste vraag vraagt om twee minuten stilte. Sluit je ogen en voel waar je je druk over maakt. Na die twee minuten schrijf je uitgebreid over je zorgen. Schrijf gitzwart, laat alles maar komen. Je kunt deze oefening zittend of liggend doen. Het beste doe je dit voordat je dag begint. Ben je klaar met vraag 1, neem een pauze (ga douchen, ontbijten, wandel 10 minuten, enz en doe het dan).

Wat heb je nodig om je er minder druk over te maken?

Teken een groot hart op een vel papier en zet je vraag erin: ‘Wat heb je nodig om je er minder druk over te maken, [jouw voornaam]?’ en begin met schrijven. In bullets of in volzinnen, alles is goed. Wees nieuwsgierig en onderzoekend. Kijk óver je druktemakerij heen en zie de kleine stapjes die je verder kunnen brengen, en schrijf jezelf van gitzwart naar het licht. Schrijf zolang jij wilt.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly