3. Ochtendpagina’s

Het was Julia Cameron die bedacht dat je negatieve blokkades, die je creativiteit en positieve gevoelens behoorlijk in de weg zitten, op kunt heffen. Een belangrijk onderdeel van haar aanpak zijn de ‘ochtendpagina’s’.

Creativiteit en positiviteit zit in ons allemaal. Toch komen we er niet altijd bij, zeker als het leven ons uitdagingen geeft. Diep weggestopt, wordt het overwoekerd door blokkades en overtuigingen. Voordat je het weet denk je in cirkeltjes en voed je het negatieve denken. Je maakt je zorgen, verstart en ziet enkel de problemen, de angst, de boosheid of het verdriet. Je onbewuste gedachten zwerven in het rond. En morgen weer, en die dag daarop en de dag daarop.

Door elke ochtend te schrijven kom je voorbij de negatieve gedachten. Dat vereist wel enige oefening. Welkom bij dag 3!

“Het is heel lastig ochtend na ochtend, maand na maand te klagen over een bepaalde situatie zonder tot constructief handelen te worden ‘verleid’.” – Julia Cameron

Op tijd op de pagina zijn

Het was een jaar geleden dat Emiel bij mij was. ‘Ik ken mijn dromen niet meer. Heb geen verlangens, dat maakt me bang.’ We reden door de straatjes van het Spaanse Arriate in zijn zwarte Fiat500. Dak open. De stilte viel over ons heen, het enige geluid was dat van de auto zelf. ‘Wat betekent dat voor jou?’ vroeg ik. Hij reed, deed zijn knipperlicht aan naar rechts. Zijn gezicht was gesloten, hij hield zijn ogen strak op de weg en sloeg af. ‘Ik voel niets meer, het is grijs en somber in mij.’

Geloof mij. Iedereen heeft nu zo nu en dan een creatieve blokkade. Het is als docent prachtig om iemand zichzelf weer wakker te laten kussen. Dat iemand leert het gevoel te herkennen. Zo’n blokkade zit in je lijf en hoofd. Daarom is de oefening van gisteren ook zo belangrijk. Net zoals het belangrijk is om ‘op tijd op de pagina’ te zijn om je hart weer open te zetten.

Gisteren zeiden we: als je het niet voelt, gebeurt er niets. Hoe dragen de ochtendpagina’s daar dan aan bij? vraag je je misschien af.

Een blokkade is natuurlijk veel groter dan ‘ik heb geen zin om op te ruimen’, tenzij je huis een vuilnishoop is én je verzameldrang hebt. Een blokkade gaat bijvoorbeeld over: ik wil van de alcohol af (maar schenk mezelf toch nog even bij), ik moet iets anders met mijn bedrijf (maar blijf toch hangen in wat ik al doe want zo verdien ik geld), ik wil levenslust voelen (maar ik hang op de bank), ik wil een boek schrijven (morgen begin ik, als ik tijd heb).

Stel je voor dat Emiel zou beginnen met ochtendpagina’s en elke dag schrijft over de grijsheid van zijn leven, het gebrek aan levenslust. Dat hij niet bij zijn dromen en verlangens komt. Wat gebeurt er dan?

Precies! Hij valt in herhaling. Dag, na dag, na dag, en dat is helemaal oké. Hij gaat vanzelf zijn eigen herhaling opmerken. Lees die quote hierboven nog eens van Julia Cameron. Snap je wat ze bedoelt? Je gaat als vanzelf oplossingen voor je problemen bedenken.

Criticus

Klagen, zeuren, dreinen, blij zijn, je opgelucht voelen, kinderachtige uitspattingen ervaren, het mag allemaal op papier. Het bozige, het kleinzielige, het angstige; al dat getob staat tussen jou en je creativiteit en positiviteit in. Het maakt de boel mistig, waardoor de overkant niet meer te zien is. Bekritiseren hoeft niet, het is gewoon even zo. Een potje janken terwijl je schrijft. Hoera! Schrijf en ontlaad jezelf. Er komt een moment dat je de overkant weer zult zien.

In je schrijven zul je ook de criticus ontmoeten. Die gooit roet in het eten, spreekt tegen, bagataliseert, bekritiseert. ‘Dit? Noem je dit schrijven?’ of hij zegt dat het onzin is wat je aan het doen bent ‘Ochtendpagina’s? Jij? Stop daarmee joh, het brengt je niets’.

In je ochtendpagina’s kun je aan de criticus ontkomen, juist daar, want op die pagina’s is geen goed of fout. Daar IS.

OEFENING

Graag nodig ik je uit om vanaf vandaag te beginnen met de ochtendpagina’s en zelf te ervaren wat ze voor je doen. Doe dit elke dag. Leg je schrift naast je bed en schrijf ‘s ochtends drie pagina’s vol.

Je kunt deze oefening zittend of liggend doen. Het kan in bed, of als je dat liever doet, aan de ontbijttafel. Het beste doe je dit voor het douchen en voordat je een eerste blik werpt op je mobiel of computer. Schrijf over alles wat er in je opkomt. Schrijf door, niet je pen van het papier halen, zelfs al denk je aan je boodschappenlijstje, dan schrijf je dat op, maar stop niet. Daar zit het geheim. Stoppen betekent nadenken, dat is oké, maar denk via je pen, zet je denken op papier. Word bewust van je gedachten, je zorgen, je overtuigingen. Voor je het weet raak je iets aan waarvan je niet wist dat het er óók was.

Jouw dagelijkse ochtendkronkels zijn voor jou. Ze zijn niet als kunst bedoeld. Ze hoeven niet mooi te klinken, al kunnen ze dat soms heus weleens doen. En de enige die dat weet, ben jij. Niemand anders dan jjij mag die ochtendpagina’s lezen.

drie pagina’s vol, zonder te denken aan mooie volzinnen

Ook vandaag zeg ik: ga van de hak op de tak, het mag onsamenhangend zijn en bol staan van de herhalingen en spellingsfouten. Veroordeel jezelf en je schrijven niet. Alles is goed, je kunt het niet verkeerd doen.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly