2. Voel je kern door te schrijven

Weet je wat het is met schrijven? Dat schrijven voor jezelf niet hetzelfde is als schrijven voor de wereld. In beide gevallen gaat het over woorden op papier zetten, maar daar is het dan wel mee gezegd. Want door voor jezelf te schrijven geef je mogelijkheden om je diepere ik te doorvoelen. De kern te raken. Daar wil ik het met je over hebben vandaag.

“Als we in het terugtrekkingsproces krachtiger worden en tot de kern komen, zijn we beter in staat onze eigen grenzen, dromen en authentieke doelstellingen onder woorden te brengen.” – Julia Cameron

Voel het

Hoe vaak heb je jezelf horen zeggen dat je niet in de stemming bent om te schrijven, te koken, te lezen, te studeren, te tuinieren? Je weet heus wel dat je de tuin moet onderhouden als je er straks van wilt genieten. Dat je beter wel je huis schoonmaakt om lekker te leven. Dat je dat blog moet schrijven om vindbaar te zijn.

Maar dan ga je nadenken en spoken er twee opties door je hoofd. Ik doe het wel, en, ik doe het niet. Grote kans dat je het niet doet. Weet je waarom? Je vóelt het niet.

Laat ik dat voelen eens uitleggen. Denk aan de laatste keer dat je een vakantie ging boeken. Dat WILDE je. Of aan toen je alleen in de auto zat en Hazes op de radio was en je het refrein mee blèrde. Of – deze ken je vast ook – dat je, zo net voor het voorjaar, op een stoel staat om de vitrage van de rails af te rukken en tegen je partner roept: ‘Ga ze even in de wasmachine doen, is straks alles weer lekker fris!’ Wow, waar kwam dat opeens vandaan, denk je nog.

Je denkt niet, je geeft gehoor aan een gevoel dat uit je lijf komt en je doet het.

Een peuter weet bijvoorbeeld heel goed wat het lijf wil. Papier scheuren, bewegen op muziek (wiebelen door de knieën), krassen (het liefst op tafel), likken aan blokjes, tikken met een pen of kopje op de tafel (liever nog op de glasplaat), met de platte handjes op tafel slaan. Hij denkt niet, hij voelt en doet. En dat lieve lezer, hebben jij en ik ontzettend afgeleerd.

Met je hele lijf

Op het moment dat je wankelheid ervaart, weten we sowieso niet zo goed wat ons lijf ons vertelt. Dat komt omdat andere emoties óók de hele dag met ons praten. Angst (hoe moet het nu verder?), schaamte (ik heb ook wc-papier ingeslagen, help!), boosheid. Om je lijf te horen is aandacht nodig. Mensen die mindfullnes inzetten, mediteren en komen tot rust. Dat doet stilte, het laat je voelen.

En zo kun je ook je schrijven inzetten. Ik noem dat mijmeren op papier. Het draagt bij aan het terugtrekkingsproces om tot je kern komen. Want als je de kern kent, komen de woorden straks vanzelf. Het vraagt echter wel om kalmte en distantie om jezelf op deze manier te observeren.

OEFENING

Vandaag nodig ik je uit om te gaan mijmeren op papier. Zie het als mindfullnes met je pen. Pak je schrift en zet straks, voordat je begint te schrijven, je klok op 15 minuten. Zoek een plekje in huis waar je rustig kunt schrijven. Het liefst alleen en in stilte. Als je dat wilt, steek je een paar kaarsen aan.

Je kunt deze oefening zittend of liggend doen. Net wat je wilt. Twee minuten voorafgaand aan het schrijven, sluit je je ogen en adem je drie keer diep in en uit. Laat de onderstaande vraag diep op je in werken.

Wat zegt mijn lijf mij?

Begin bij je kruin en ga alle lichaamsdelen af tot aan je tenen. Scan je hele lijf. Wat hoor je als je zo bewust naar je lijf luistert? Rustig, er is geen haast.

Open je ogen na twee minuten. Schrijf je lijf, laat je pen maar over het papier gaan. Wees avontuurlijk en nieuwsgierig. Onderzoek.

Ook vandaag zeg ik: ga van de hak op de tak, veroordeel jezelf en je schrijven niet. Alles is goed, je kunt het niet verkeerd doen.

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly