10. Er zijn geen regels

“Door het pad te bewandelen, zie je wat er mogelijk is. En dat er geen vastomlijnde regels voor de eeuwigheid zijn.” – Julia Cameron

the Artist’s Way

Gewoonten koppelen aan je kunstenaarsafspraakjes, is je dat gelukt? 

Het boek van Julia Cameron the Artist’s Way had me al eerder iets gebracht, daarom moest het absoluut mee naar Spanje. In onze tuin in Granada, overladen met zon en vogelgeluiden, ervaarde ik wat gewoonten en kunstenaarsafspraakjes met elkaar te maken hadden.

Ik wilde een boek schrijven, maar mijn gewoonte was dat boeken van anderen voorgingen. Er was amper geld, een opdracht bracht mij dat. En dus schreef ik wel boeken, maar niet dat die ene. Mijn eigen boek, ach, dat kwam nog wel een keertje. Totdat ik struikelde over de ontnuchterende tekst: Als je wilt schrijven, schrijf. Als je wilt dansen, dans. Als je wilt presenteren, presenteer. 

Was het zo simpel? Ja eigenlijk wel. Want ook jij hoeft niet direct een Harry Mulisch te worden. 

Altijd in beweging

De gewoonte, die ik moest aanleren, was tijd plannen voor mijn boek. Mijn kunstenaarsafspraakjes werden ochtenden op het terras van het dorpspleintje bij de kerk. Het werd steeds makkelijker om die uren op te eisen; met mijn kont op een plastic Cruzcampo stoeltje en geroezemoes om me heen tikte ik de uren weg. Op den duur veranderde ik opnieuw mijn gewoontenlijstje en de uitjes.

Nu moest ik juist wat loskomen van het schrijven, want ik overblufte mijn laptop. Ik had me er zo in vastgebeten dat ik alleen daar mee bezig was. Het schrijven op het kerkplein was een gewoonte geworden, dus ik had nieuwe uitjes nodig én nieuwe gewoonten.

Niets is statisch in het leven

Ook jouw dromen en je creativiteit zijn in beweging. Niets is statisch in het leven. Je voelt het vanzelf als het er tijd voor is.  Wees die onderzoeker, stap telkens uit je huid. Ontwapen anderen en jezelf met je creativiteit! Er zijn geen regels. En als ze er al zijn, zijn ze morgen weer anders. Of volgend jaar, over een decennium enz.

Weer opnieuw inrichten

Weer opnieuw inrichten is nodig als je van het normale af moet wijken, als we het leven weer opnieuw inrichten. Dan geldt dat je misschien zelfs gaat afwijken van je eigen regels. Ook in deze coronatijd ervaar je vast tegenstrijdigheden. En dat is goed. Kijk ernaar. Vind er wat van.

Bijvoorbeeld: veiligheid zoeken in het niet naar buiten gaan, nu de regering zegt dat we thuis moeten blijven in dit tijdperk. Maar je gevoel (en je kinderen) zeggen iets heel anders want de zon schijnt en het is verdorie weekend. Wat gebeurt er met je als je die spagaat voelt? Avontuurlijk zijn vraagt om lef, lef om af te wijken van wat iedereen vindt. 

Het normale dat was en er niet meer is

Andersom is minstens net zo waardevol. Het normale dat was en er niet meer is. Daar zitten diepe verlangens die ooit vanzelfsprekend voor je waren.

Mensen die de dood kennen, kennen dit gevoel. Met corona is het natuurlijk anders, we nemen geen afscheid, maar de overeenkomst is dat we zullen moeten leren om veranderingen te omarmen. Terwijl we nog niet eens weten welke veranderingen dat zijn! Avontuurlijk zijn is ook hier de sleutel. 

OEFENING

Deze keer gaan we naar buiten. Pak je rugzak en doe je pen en schrift erin. Zoek een plek waar het rustig is en jij graag zit. Lees de oefening en deze blog nog eens door, voordat je begint. Neem voor deze oefening zolang de tijd als jij nodig hebt. 

‘Er zijn geen regels. Of als er regels zijn, zijn ze er alleen om ervan af te wijken’, zei schrijver Somerset Maugham. Daarmee geeft hij ons een waanzinnig filosofisch idee.

Stel dat je die vrijbrief hebt, dat het kan, dat jij de regels van je leven van nu mag bepalen, welke zijn dat dan? Noem er 10 en zoek de spagaat op, die ik hierboven noem. Wijs regels af, zeg dingen die nog niet eerder zijn gezegd, zet bij je eigen regels vraagtekens en kijk of je verder van het pad af kunt gaan.

Alles is goed.  Verras vriend en vijand en bovenal jezelf met jouw creativiteit.

Tip

Schrijf op hoe deze oefening voor je is geweest.

‘Elke dag de ene voet voor de andere te zetten om de droom te dienen.’ – Julia Cameron

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly