1. Welkom bij de schrijfexpeditie the Artist’s Way

Wat zitten we in een roerige tijd. Een tijd die veel van ons vraagt. Een tijd waarin ons aanpassingsvermogen en creativiteit flink op de proef worden gesteld. Alhoewel dat vaker gebeurt in het leven, zitten we nu in het schuitje dat coronavirus heet. Deze Artist’s Way is daarom harder nodig dan ooit.

Het is december 1967 als Julia Cameron in een bibliotheek van Georgetown een gedicht vindt van Theodore Roethke: “Al gaande leer ik waar ik naartoe moet”. Een zin die nu voor ons allemaal zo van toepassing is. Zonder die zin had Julia haar boek the Artist’s Way – waar deze expeditie op gebaseerd is – nooit geschreven.

Over de expeditie the Artist’s Way

Als klein meisje schreef ik dagboeken vol. Een zalige uitlaadklep voor gemopper en geklaag. Daarna schreef ik jaren niet, toen weer wel, het wisselde elkaar af. Sinds 2017 schrijf ik boeken waarin elke zin is afgewogen, afgemeten, heroverwogen. En dát is precies wat we in deze schrijfexpeditie niet gaan doen.

Hier gaat het om gewoon te schrijven, mee te gaan met je pen. Schrijven voor jezelf. Het onvervalste plezier om woorden op papier te zetten. Je gedachten te ordenen. Alert zijn op een gedachte die uit jezelf komt, niet iets wat je zou móeten denken omdat je het las in een magazine, de krant of op het journaal. Denk en schrijf vrij.

Dit is het niet

De mensen die mij kennen van de schrijfweken in Spanje, van levensverhalen, van boeken schrijven en structuur; ik zeg het maar even, daar gaat het hier juist niet om. Het gaat niet om een plan, het gaat juist over geen plan. Het gaat over het meewaaien met je pen. Over creativiteit. Over the Artist in you.

Schrijven geeft richting, zelfs als je richtingloos bent

Schrijven maakt de kunstenaar in je los. Jouw passie, jouw richting. Zelfs als je tijdelijk richtingloos bent, zoals in dit coronatijdperk. Want hoe ziet volgende week eruit? Of morgen? Hoe lang gaat dit allemaal duren? Zijn straks de schappen weer leeg? Hoeveel doden zijn er vandaag bijgekomen?

In nog geen vier dagen tijd is je agenda is leeg. Zeggen opdrachtgevers alles af. Worden events gecancelled. Is de vakantie nagenoeg geschrapt. Zijn de straten leeg. ‘Laat de mensheid het maar eens gaan doen met dat wat er is’, zal de Alwetende (misschien noem jij het God, Allah, het Universum, dat kan natuurlijk ook) gedacht hebben toen hij op de stopknop drukte.

Plots staat de wereld stil.

Jij voelt misschien angst. En dat is oké. Maar je hebt een keuze. Altijd. Want die stilte, interpreteer jíj. Daarom nodig ik je uit een ánder verhaal te schrijven in je hoofd. Hieronder staat de eerste oefening voor je klaar.

Naar de oefening

Tot slot…

  Ik steek je graag aan met het schrijfvirus! In deze expeditie schrijven we het ándere verhaal. We gaan dwars door angsten en obstakels heen, op weg naar jouw creativiteit. 

Schrijf je je autobiografie of levensverhaal? Download dan gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek. Kun je direct kijken of het je wat lijkt. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly